Marko Prpic/PIXSELL

Sindikat upozorio na “strahovladu” ravnateljice dječjeg vrtića Remetinec

Iz Sindikata obrazovanja, medija i kulture (SOMK) upozorili su u petak na “strahovladu” ravnateljice dječjeg vrtića Remetinec, u kojem je šestoro radnika dalo otkaze zbog nemogućnosti trpljenja svakodnevnog pritiska, o čemu su odlučili javno progovoriti jer iz resornog ministarstva i Grada Zagreba na žalbe nisu dobili odgovor.

Predsjednica SOMK-a Božica Žilić upozorila je na konferenciji za novinare da takva situacija u dječjem vrtiću Remetinec traje već duže vrijeme, a njihova upozorenja ravnateljici Merici Matijević nisu urodila plodom.

Situacija je eskalirala davanjem otkaza zaposlenci koja već više od 20 godina radi u vrtiću. U SOMK-u ne misle više šutjeti jer radnici dobivaju upozorenja, a da ne znaju što su skrivili niti se mogu braniti od optužbi, niti korigirati ponašanje kako bi zadržali radni odnos, upozorila je Žilić.

“Radnici odlaze ravnateljici na razgovor s ‘grčem u želucu’ i vraćaju se na rad plačući jer su dobili prijetnju da o sadržaju tih razgovora ne smiju ni s kime razgovarati, jer je to poslovna tajna. Rade pod velikim pritiskom i boje se međusobno komunicirati, što je nedopustivo, a pogotovo je eskaliralo u zadnjih godinu dana otkad je sindikat ušao u taj vrtić”, kaže Žilić .

Podsjetila da su 13. veljače uputili pismo gradonačelniku Milanu Bandiću i pročelniku Gradskog ureda Ivicu Lovriću, no bez rezultata. Pozvala je sve koji su izloženi takvim pritiscima na poslu da se jave na “mobbing telefon”, telefonsku liniju broj 46-55-688, odnosno na e-mail adresu: [email protected] i prijave takve slučajeve. Učinit ćemo sve u skladu sa zakonom da zaštitimo usvoje članove, poručila je Žilić.

Bivša djelatnica vrtića Remetinec na Laništu, dječja psihologinja Sanja Vidović s više od 20 godina radnog staža, koja je dobila otkaz ugovora o radu uvjetovan “skrivljenim ponašanjem radnice” rekla je da su joj s takvom karakteristikom šanse da dobije novi posao u struci, osobito u njezinoj dobi, vrlo male, pa joj je ugrožena i egzistencija.

Ustvrdila je kako se radi o “otkazu s predumišljajem”, jer nije bilo pokušaja da se izgladi konflikt, nego da je se zastraši kako bi sama dala sporazumni otkaz. “S obzirom da nisam htjela dati otkaz dobila sam ga, jer je tako ravnateljica željela i mogla”, tvrdi Vdović.

Komentiraj