SINDIKAT TRAŽI ISTRAGU: MOL unatoč odluci Vlade ostavio rafineriju Sisak bez nafte

Nel Pavletic/PIXSELL

Mađarski dio uprave Ine je bez znanja hrvatskih članova uprave, odlučio noćas prevesti čak 600 tona sirove nafte iz Siska u Rijeku. Nafta je prevezena željeznicom, suprotno stavu hrvatske Vlade i Ministarstva gospodarstva, doznaju 24sata.

Odluka da se nafta ne prerađuje u Sisku nego rafineriji u Rijeci, jasno govori o stavu kako Mađari žele zatvoriti rafineriju u Sisku. Na taj način koriste priliku i ovo prijelazno razdoblje u kojem se slaže nova Vlada, smatra sugovornik 24sata koji im je proslijedio informaciju.

Isti način prijevoza Ina je pokušala u srpnju, no tada su javnost upozorili sindikati. Naveli su među ostalim da je prijevoz nafte željeznicom izuzetno opasan i rizičan, te da je to pokušaj gašenja rafinerije. Tomislav Panenić, ministar gospodarstva tada je zaustavio prijevoz nafte iz Siska dok hrvatska Vlada i mađarski suvlasnici iz MOL-a ne postignu dogovor što s rafinerijom. MOL je želi zatvoriti, Vlada se tome protivila jer bi značilo gubitak tisuću radnih mjesta i udar na gospodarstvo.

Kako pišu 24 sata, Panenić je potvrdio informaciju i taj potez mu je potpuno neprihvatljiv.

‘Najoštrije osuđujem odluku da se nafta preveze željeznicom iz Siska u Rijeku. To je suprotno stavu Vlade i ministarstva, prekršen je i zakon. Tražit ćemo odgovornost onih koji su donijeli takvu odluku’, izjasnio se ministar Panenić.

 

Sindikat Nova solidarnost u subotu je priopćenjem izvijestio da je noćas prevezena domaća nafta iz Graberja Ivanečkog u rafineriju u Rijeci te upozorava da je to suprotno odluci aktualnog ministra gospodarstva Tomislava Panenića, što sindikat ocjenjuje novim udarom na Sisak i sisačku rafineriju, ali i na institucije države, zbog čega traži istragu i kažnjavanje odgovornih.

U priopćenju naslovljenim “Mađari i mađaroni su radnicima Ine i građanima RH ‘čestitali’ Dan neovisnosti”, Nova solidarnost navodi da je noćas “pod okriljem noći, suprotno odluci aktualnog ministra gospodarstva Tomislava Panenića, prevezena domaća nafta iz Graberja Ivanečkog u Rijeku”.

Sindikat podsjeća da je još početkom srpnja upozoravao “na sve opasnosti i suludost ovakvih akcija”, kao i da je tada u Ministarstvu gospodarstva održan sastanak s ministrom Panenićem, hrvatskim članovima Nadzornog odbora Ine i Uprave Ine, uz prisustvo svih sindikata koji djeluju u Ini.

Nakon tog sastanka, koji je održan 14. srpnja, ministar Panenić je izjavio kako smatra da je bez konačnog dogovora dvaju najvećih dioničara u Ini – hrvatske države i mađarskog MOL-a – neprimjereno donositi odluke kao primjerice o slanju sirove nafte na preradu iz sisačke rafinerije u riječku, što bi mogla biti naznaka o gašenje sisačke rafinerije.

Sindikat Nova solidarnost u priopćenju u subotu navodi kako je “kukavički, bez obavijesti javnosti ili struktura u Ini, kompozicija od 12 željezničkih cisterni ipak prevezena u rafineriju u Rijeci”.

“Noćas su Mađari i mađaroni pokazali koliko cijene našu neovisnost i to baš na njezinu 25. godišnjicu. Smatramo ovo novim udarom na Sisak, ali i na institucije Republike Hrvatske. Zahtijevamo hitnu istragu i kažnjavanje odgovornih. Da li je ovo potez koji naglašava dobre odnose među dioničara, partnera u Ini, mađarskog MOL-a i RH?”, stoji u priopćenju sindikata koje potpisuje predsjednik Nove solidarnosti Predrag Sekulić. (Hina)

Komentiraj