Nastavnici Hrvatskih studija, većinom članovi Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Hrvatske, koji su od početka tjedna u štrajku, održali su u petak prvu konferenciju za novinare na kojoj su poručili da su odlučni nastaviti štrajk  jer Hrvatski studiji tonu u sve veću krizu, a njima su oduzeta akademska, socijalna i radna prava.

Stanje na Hrvatskim studijima se pogoršava, osobito od veljače prošle godine kad je rektor oduzeo Hrvatskim studijima autonomiju odlučivanja i nametnuo neodgovarajuće Stručno vijeće. Kako nismo dobili nikakva valjana odgovora na zahtjeve koje već dugo postavljamo, štrajk je ostao jedni pokušaj rješavanja problema, rekao je sindikalni povjerenik Tomislav Janović.

Hrvatski studiji nemaju stručno vijeće koje jamči budućnost studija ni ostvarenja prava zaposlenika, budući su iz njega isključena 22 nastavnika, kazao je Janović i dodao da se na Hrvatskim studijima raspisuju sumnjivi i netransparentni natječaji te se primaju kandidati upitnih kvaliteta, dok natječaji kojima su trebali biti primljeni kvalitetni suradnici nisu provedeni do kraja, pa su neke mlađe kolege morali otići zbog egzistencijalnih razloga.

Darko Pavić je ustvrdio da će nekompetentno Znanstveno-nastavno vijeće donijeti odluke koje će nastavnike koji štrajkaju učiniti suvišnim, što je očiti primjer ugroze njihovih prava. Zato je prvi i najvažniji uvjet štrajkaša vraćanje sveučilišne autonomije i odlučivanja na Hrvatske studije, te formiranje Znanstveno-nastavnog vijeća u skladu s pravilnikom.

Predsjednik Velikog vijeća sindikata Vilim Ribić osvrnuo se na informaciju da je Sveučilište u Zagrebu podnijelo sudsku tužbu sa ciljem da se štrajk proglasi nelegalnim kazavši da su članovi aktualne uprave Sveučilišta 2012. podržavali plenume koji su se suprotstavljali suvremenoj transformaciji sveučilišta, a danas pojedinim sastavnicama oduzimaju nužnu autonomiju odlučivanja.

Nastavnici su prepoznali da su ugrožena njihova socijalna, ekonomska i akademska prava i pokrenuli su u svoju zaštitu štrajk kao legalan oblik borbe, ustvrdio je Ribić.

Nastavnici su podsjetili da su od Ministarstva znanosti i obrazovanja zatražili provedbu nadzora nad radom Sveučilišta, ali ministar Pavo Barišić nije odgovorio iako je to njegova obaveza.

Na Hrvatskim je studijima za iduću akademsku godinu bila ukinuta upisna kvota za preddiplomski studij filozofije, zbog čega su studenti pokrenuli blokadu nastave. Blokada će trajati do sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu 11. travnja, na kojoj bi upisne kvote trebale biti ponovno potvrđene.

Blokada nastave i štrajk nisu organizacijski povezani, ali su nastavnici i studenti podržali jedni druge i partneri su u borbi za budućnost Hrvatskih studija, rečeno je na konferenciji.

Komentiraj