Sindikat Preporod: “Izjave Capaka i HGK su neshvatljive i uvredljive”

Sindikat zaposlenih u školstvu Preporod u utorak se oglasio priopćenjem, u kojem kritiziraju izjave ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka.

Naime, Capak je na jučerašnjoj konferenciji rekao da školska godina može završiti i bez povratka učenika u klupe jer e-škola ide dobro. Slično je ponovio i danas. “Napravit ćemo procjenu rizika i reći što svaka pojedina situacija znači za broj oboljelih. Onda će vlada donijeti odluku. Ono što ja znam, što sam čuo, pročitao, a i sam predajem na fakultetu, nastava online ide dobro i nema razloga da se godina ne završi tako”, rekao je.

Čelnik Preporoda Željko Stipić u priopćenju poručuje: “U dva dana, s dvije različite strane, od strane Nacionalnog stožera i Hrvatske gospodarske komore, na adresu školstva, upućene su dvije neshvatljive i uvredljive izjave. Prvo je na konferenciji Nacionalnog stožera Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, izjavio da školska godina može završiti i bez povratka učenika u škole jer E-škola ide jako dobro, a potom smo od strane Hrvatske gospodarske komore doznali da nastavu treba pokrenuti jer bi s njom krenuli i jednodnevni izleti”.

“Školska godina može završiti i bez povratka učenika u škole zato što će tako odlučiti Vlada i njoj podređeni Nacionalni stožer, a ne zato što je E-škola uspjela nadomjestiti redovitu nastavu. Nastava na daljinu ne može u značajnijoj mjeri zamijeniti nastavu u učionici ma koliko nas zagovornici digitalizacije školstva uvjeravali u suprotno. Kad već Nacionalni stožer nije našao za shodno osvrnuti se na rad više desetaka tisuća učitelja i nastavnika, prosvjetare se moglo poštedjeti od paušalnih i neutemeljenih izjava.

Kraj svih dobrobiti koje donosi povratak učenika u učionice, apostrofirati jedino mogućnost pokretanja turizma – pokazuje duboko nerazumijevanje, od strane gospodarstvenika, svega onoga što se u školi događa i radi čega škola postoji. U situaciji kad se izgubilo toliko nastavnih dana, izdvojiti makar i jedan jedini dan za učeničko putovanje, graniči sa zdravim razumom. Čak ni iz ovog zla, koje nas je zadesilo, pojedinci očito nisu izvukli pouku da novac ne smije biti mjera za sve u životu”, navodi se u priopćenju.

Komentiraj