HINA /Zvonimir KUHTIÆ/ zk

Sindikat pozvao Vladu da prihvati Bandićevu ponudu za obnovu IMZ-a

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika u djelatnostima energetike, kemije i nemetala Hrvatske (EKN) Željko Klaus izrazio je u četvrtak zabrinutost zbog stanja u Imunološkom zavodu (IMZ), u kojem je već četvrtu godinu obustavljena proizvodnja, te pozvao vladajuće da konačno krenu u revitalizaciju IMZ-a i prihvate pomoć koju nudi zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Klaus je na konferenciji za novinare apelirao na političare da se prestanu baviti time tko je iz koje stranke i da prihvate ponudu Grada Zagreba, koji je za obnovu IMZ-a spreman ponuditi objekte i novac.

Bandić je nedavno pozvao premijera Andreja Plenkovića da počne provedba projekta obnove IMZ-a, a po procjeni gradonačelnika riječ je o investiciji vrijednoj 60 do 70 milijuna eura.

Sindikalci stoga traže da Vlada prihvati tu inicijativu. Poručuju da od novog Vladina povjerenstva za IMZ ne očekuju ništa, jer im je povjerenstava “puna kapa”, a plaše ih i najave da je u Vladi već izrađen prijedlog o uklanjanju IMZ-a s popisa tvrtki od strateškog interesa.

Ako se uskoro ne krene s rješavanjem problema IMZ-a, sindikat EKN-a spreman je za akcije u kojima, poručuje Klaus, neće sudjelovati samo 30-ak zaposlenica IMZ-a, već cijelo članstvo.

Sindikat je konferenciju za novinare simbolički nazvao “Tko će od 1. rujna voditi Imunološki zavod i kuda će ga odvesti?”, a govoreći o stanju u IMZ-u, Klaus se pozvao na tekst ostavke Bojana Benka, koji od 1. rujna više nije v. d. ravnatelj te ustanove.

Istekao rok trajanja 20 tona ljudske krvne plazme

U obrazloženju Benko navodi neriješenu pravnu zavrzlamu oko preustroja Imunološkog zavoda d.d. u javnu ustanovu, upozorava na lošu suradnju s Upravnim vijećem IMZ-a, koje optužuje za opstrukciju poslovanja, a Ministarstvo zdravstva za nezainteresiranost, zbog čega propada krvna plazma, spremna za preradu.

“U proteklih nekoliko godina istekao je rok trajanja 20 tona ljudske krvne plazme, čime je izazvana znatna materijalna šteta”, navodi Benko u svojoj ostavci, a kako se neslužbeno doznaje, riječ je o šteti od 13 milijuna kuna.

Na demantij ministra Milana Kujundžića, Klaus je odgovorio kako “ministar sigurno bolje zna što je sa plazmom, ali mu on ne vjeruje”.

Ustvrdio je i kako je Benko četvrti ravnatelj koji u zadnje dvije godine napušta IMZ u kojemu su “ravnateljima vezane ruke, a Vlada ne poduzima ništa”.

Posebno se okomio na Upravno vijeće prozvavši ga za “bavljenje glupostima i progon sindikalnih povjerenika”, zbog čega je pozvao na smjenu predsjednice UV-a Gordane Mustač, koju je 2015. imenovala Vlada Zorana Milanovića.

I sindikalna povjerenica u IMZ-u Lidija Jagarinec poručila je kako od novog Vladina povjerenstva za IMZ ne očekuje ništa, ustvrdivši kako “svaka nova garnitura pokušava potkopati napore prethodnika”.

Komentiraj