Sindikat policije upozorava na manjkave epidemiološke mjere u državnim službama

Sindikat policije Hrvatske pozvao je danas Vladu “da u državnoj službi uvede ujednačene i adekvatne kriterije za zaštitu od zaraze bolešću COVID-19, kako bi se očuvalo zdravlje i životi svih državnih službenika”.

Evo priopćenja SPH:

“Smatramo kako je nedavno donesena Uputa o mjerama za sprječavanje širenja epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 i osiguranju uvjeta za redovito obavljanje poslova u tijelima državne uprave te uredima i drugim stručnim službama Vlade Republike Hrvatske nepotpuna.

Izražavamo žaljenje zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike i prekid socijalnog dijaloga, uslijed kojeg je Ministarstvo uprave i pravosuđa ovu Uputu donijelo bez konzultacije sa socijalnim partnerima. Donesena Uputa donosi polovične i nedorečene mjere, koje ostavljaju previše diskrecijskog prava pojedinim čelnicima unutar državnog sustava te ne propisuje dovoljno striktne mjere.

Pozivamo Vladu Republike Hrvatske i Ministarstvo uprave i pravosuđa da dopune uputu na način da u njoj jasno budu navedene tri ključne točke važne za sprječavanje širenja zaraze:

– Obveznu podjelu zaposlenika na A i B smjenu te uvođenje rada od kuće u smjenama gdje god je riječ o poslu koji se može obavljati od kuće, kao što se to radilo u ožujku ove godine;

– Distribucija dovoljne količine medicinskih zaštitnih maski svima koji moraju obavljati posao u prostorijama u kojima boravi više osoba, budući da platnene maske pružaju zaštitu kod kratkotrajnih kontakata, ali ne štite od aerosola u dugotrajnom kontaktu;

– Redovito provođenje čišćenja radnih prostorija te dostupnost dovoljnih količina dezinfekcijskih sredstava za osobnu higijenu i dezinfekciju radnih površina.

Aktualna Uputa je daleko blaža u propisanim mjerama i opsegu nego je to bilo u ožujku, kad je raširenost epidemije bila znatno manja nego danas, a upute o radu u državnoj službi pisale su se temeljem stručnih procjena epidemiologa i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, umjesto po političkom diktatu.

Napominjemo kako je u Uputi navedeno da čelnici u sustavu državne službe mogu donijeti odluku o radu od kuće, ali to do sada, vjerojatno iz političkih razloga, gotovo nitko nije učinio. Očekujemo da Ministarstvo upute i pravosuđa donese jasnu i obvezujuću uputu, a ne popis želja koji se može i ne mora provoditi.

Ovdje želimo pozdraviti dosadašnje djelovanje Ministarstva unutarnjih poslova, koje je već provelo sve tražene mjere i pristupilo zaštiti zdravlja policijskih službenika na krajnje ozbiljan način.

Međutim, kao reprezentativni sindikat, koji ima članove i izvan MUP-a, dužni smo skrbiti za interese svih državnih službenika. Stoga pozivamo da se u najžurnijem roku donese nova Uputa u kojoj će se na adekvatan način propisati stvarna zaštita državnih službenika i namještenika od širenja zaraze, umjesto kozmetičkih mjera. U suprotnome, spremni smo na sve oblike dopuštene industrijske akcije, do ostvarenja naših prava”, stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik SDPH Dubravko Jagić.

Komentiraj