Dusko Jaramaz/PIXSELL

SINDIKAT POLICIJE ‘Sigurnost svih građana je u opasnosti’

Sindikat policije Hrvatske napisao je priopćenje o kroničnom nedostatku policijskih službenika kojim poziva vladu da što prije poduzme mjere.

Priopćenje Sindikata policije Hrvatske u nastavku prenosimo u cijelosti.

“Poštovani,

nažalost, opće je poznato da u Republici Hrvatskoj nedostaje policijskih službenika. Jedan od eklatantnih primjera su silne gužve na graničnim prijelazima kojima su glavni razlog nova pravila ulaska u šengenski prostor, ali i nedostatak policijskih službenika.

Kada ste zadnji put vidjeli policijskog službenika u odori ili da policijska ophodnja prolazi vašim kvartom ili naseljem bez obzira na to radi li se o izlasku na intervenciju? Prevencija treba biti temelj za sigurnost građana, a trenutno zbog „administrativnih“ problema oko prijema novih službenika, kao i nabave novih policijskih vozila ona se ne može provoditi u potpunosti na zadovoljstvo i sigurnost svih građana.

Ministarstvo unutarnjih poslova je „obučilo“ cca. 170 novih policijskih službenika koji su već davno trebali početi raditi, međutim, ovaj put nije problem u Ministarstvu unutarnjih poslova, već je problem u našoj neobičnoj, u najmanju ruku glupoj proceduri odobrenja zapošljavanja novih državnih službenika, zbog čega je moguće da samo jedno državno tijelo ne odradi propisanu proceduru i time onemogući prijam nasušno potrebnih policijskih službenika ili bilo kojeg drugog zaposlenika u državnoj službi. Napominjemo i da je planirani broj za prijem policijskih službenika nedovoljan za normalnije funkcioniranje policije, ali bi definitivno pomogao, osobito u ovakvim situacijama poput problema na graničnim prijelazima.

Ovim putem pozivamo Vladu RH da pod hitno donese plan prijema u državnu službu te primi u radni odnos traženi broj policijskih službenika, s obzirom na to da u MUP-u svakim danom ima sve manje i manje policijskih službenika pošto jedni odlaze u mirovinu, a dio ih čak i daje otkaze (zbog malih plaća) i odlaze u inozemstvo u potrazi za „boljim životnim i radnim uvjetima“.

Poštovani iz Vlade RH, tko vas pri dolasku na posao dočekuje na ulazu u zgradu Vlade? Mislimo da su ti ljudi zaslužili malo više brige, ali i sve njihove kolege jer oni brinu o Vašoj sigurnosti, ali, što je najvažnije, i sigurnosti svih naših građana.

Država se ne smije ponašati poput noja, duboko zabijajući glavu u pijesak i ne razmišljajući što se događa u njezinu okruženju, dakle terorizam, ilegalni imigranti itd., ne stavljajući kao prioritet brigu o sigurnosti života i imovine svojih, tj. naših građana koja se jedino može osigurati kroz dovoljan broj dobro educiranih i opremljenih policajaca. Ne bi željeli da se kod nas nešto prvo dogodi da bi odgovorni shvatili da su policajci jedan od stupova države, koji su uvijek vjerni bez obzira na to što im država često nije majka nego maćeha.

I na kraju, koga se prvo zove kada nastane problem? POLICIJU.

Dragi građani, zahvaljujemo na razumijevanju i nemojte misliti da širimo histeriju nesigurnosti, nego jednostavno prezentiramo prave činjenice”, priopćili su.

Komentiraj