Sanjin Strukic/PIXSELL

SINDIKAT “Očekujemo očitovanje službi i žurno uklanjanje plakata”

Zagrepčane su u četvrtak šokirali plakati postavljeni u ZET-ovim vozilima sa neprimjerenim sadržajem o štetnosti ovisnosti o alkoholu, posebno na račun ženskog spola. O toj su se twmi oglasili iz Sindikata ZET-a.

“S obzirom na veliki broj medijskih upita koje smo zaprimili u svezi plakata koji se nalaze u našim vozilima, a vezan uz kampanju za zdravim životom, kao i štetnostima koje uzrokuju pojedine ovisnosti, pa tako i ovisnost o alkoholu, moramo izjaviti da su plakati doista neprimjereni, te da šalju diskriminirajuću poruku, posebno prema ženama”, poručuju iz Sindikata.

Naglašavaju kako oni, kao sindikat, nemaju nikakvog utjecaja ili odgovornosti na postavljanje materijala u oglasne prostore u vozilima, ali žele javnosti uputiti ispriku “zbog moguće krive percepcije prema našim radnicima, koji nemaju nikakve odgovornosti za postavljanje navedenih materijala u vozila”.

U objavi na Facebook stranici Sindikata podsjećaju da “u ZET-u ne postoje nikakvi problemi ili diskriminacija na temelju spola radnika, te da skoro sve poslove obavljaju uredno i na zadovoljstvo svih nas oba spola, pa tako našim vozilima upravljaju na siguran način žene i muškarci”.

Poručuju kako traže i očekuju očitovanje nadležnih službi odnosno Gradskog ureda za zdravstvo i Centra za edukaciju CEDAR, na nespretno i neprimjereno sročenom plakatu, koji prvenstveno vrijeđa žene sa promašenom porukom.

NEPRIMJEREN PLAKAT U NAŠIM VOZILIMAS obzirom na veliki broj medijskih upita koje smo zaprimili u svezi plakata koji se…

Posted by Sindikat Zagrebačkog holdinga-ZET Zagreb on Thursday, January 3, 2019

Plakat koji je izrađen u suradnji Gradskog ureda za zdravstvo i udruge Centar za edukaciju, savjetovanje i osobni razvoj (CEDAR) trebao je biti pokušaj edukacije mladih o štetnosti alkohola, a javnosti je zapeo za oko zbog objašnjavanja kako alkohol djeluje na spolni sustav žena i muškaraca. Plakat je dio javne kampanje “Zdrav izbor” gradskog ureda za zdravstvo, Centra za edukaciju, savjetovanje i osobni razvoj, a autori su učenici 11. gimnazije u Zagrebu.

U vezi spornih plakata oglasio se i Vjekoslav Jeleč, pročelnik gradskog ureda za zdravstvo i jedan od odgovornih za plakate u tramvaju. On tvrdi da je Grad Zagreb samo sufinancirao projekt, tako da nisu odgovorni za sadržaj.

“Osobno smatram da se ne radi o seksizmu. Smatram da je riječ o jednoj nespretnoj konstrukciji mladih ljudi, žargonu kojim oni žele svojim vršnjacima prenijeti određena znanja o štetnim utjecajima alkohola na čovjeka. Oni su na tom plakatu stvarno prikazali četiri sustava na koje alkohol loše djeluje. Jednu nespretnu rečenicu zlobnici su protumačili kao seksizam”, rekao je Jelač, kako prenose Vijesti.hr.

Dodao je kako smatra da se plakati ne trebaju micati jer su ‘korisni i govore o opasnosti konzumavcije alkohola’.

Komentiraj