Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije zatražio je u ponedjeljak od ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića da hitno smjeni Upravu riječke Zračne luke jer je toj tvrtki, kako ocjenjuje, nanesena velika šteta i “potpuno je devastirana”.

U sindikatu smatraju da je riječka Zračna luka potpuno devastirana – financijski, kadrovski i tehnički, iako mediji u javnost šalju suprotne slike.

“Što je Tomislav Palalić dulje predsjednik Uprave, nastat će veća šteta za Zračnu luku, županiju i Hrvatsku. Zračna luka Rijeka je u većinskom vlasništvu države, od strateškog je interesa i upravo zato je krajnji čas da ministar reagira”, rekao je predsjednik tog sindikata Bruno Bulić.

Osim Bulića, na konferenciji za novinare bili su voditeljica ureda Marina Cvitić i predsjednik Radničkog vijeća i predstavnik radnika u Nadzornom odboru riječke Zračne luke Branko Fibinger.

Bulić je rekao da je broj radnika smanjen te da je zato upitno ispunjavanje sigurnosnih uvjeta za funkcioniranje aerodroma, da su međuljudski odnosi poremećeni te da o kvaliteti prihvata i otpreme putnika nije potrebno govoriti. Ukinute su, dodao je, radne jedinice komercijalni poslovi i ugostiteljstvo, ugašena su radna mjesta voditelja pravnih i kadrovskih poslova i tajnica, smanjen je broj radnika na održavanju, u radnoj jedinici prihvata i otpreme aviona te vatrogasaca.

Iz sindikata tvrde da je oprema za prihvat i otpremu zrakoplova dotrajala, nedostatna i tehnički upitna, a upitno je i kako se Uprava zadužuje i po kojim uvjetima.

Traže da se odmah nakon smjene Uprave obavi revizija poslovanja riječke Zračne luke u posljednje tri godine te da se, ako se utvrdi da je bilo nezakonitih postupaka Uprave ili Nadzornog odbora, protiv odgovornih osoba pokrenu odgovarajući postupci.

 

Komentiraj