Sindikat Istre i Kvarnera: Napokon smjene uprava Zračne luke Rijeke i Cluba Adriatic

Goran Kovacic/PIXSELL

Predstavnici Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije rekli su u petak na konferenciji za novinare da se napokon događaju smjene uprava Zračne luke Rijeke i Cluba Adriatic, koje je taj sindikat tražio još lani, te su predložili da se preispita poslovanje i putni nalozi u tim tvrtkama.

Predsjednik sindikata Bruno Bulić rekao je da su još lani tražili smjene predsjednika Uprave Zračne luke Rijeke Tomislava Palalića te predsjednika i člana Uprave Cluba Adriatic Zagreb Ace Balorda i Daria Milina.

“Ove smjene uprava, ma kako god to netko bude želio promatrati u kontekstu promjene vlasti i političke smjene, događaju se s razlogom, a sindikat je to izričito i tražio”, rekao je Buli i dodao da razloge treba tražiti u ponašanju tih uprava koje “nisu ispunile očekivanja ni postavljene planove, nisu provodile niti štitile zakonitost”.

“Za sindikat je neprihvatljiv njihov odnos prema radnicima i djelovanje kojim su potpuno poremetili međuljudske odnose, što je utjecalo i na rezultate poslovanja”, istaknuo je.

Sindikat tvrdi kako je u vrijeme kada su sve zračne luke ostvarile rekordne rezultate Zračna luka Rijeka stagnirala te kako je upitno gdje je uloženo 20 milijuna kuna koje je toj tvrtki dala Vlada u protekle četiri godine. Sindikat podupire Vladinu odluku kojom skupštini predlaže opoziv dosadašnje Uprave i poziva da se skupština održi što prije, a poziva i Ministarstvo prometa da preispita poslovanje u vrijeme mandata Tomislava Palalića, da se obavi temeljita revizija te da se, ako se utvrde nezakonitosti, pokrene postupak protiv odgovornih osoba.

U vezi s Clubom Adriatic, iz sindikata ističu da su lani zatražili smjenu Uprave koja, smatraju, štiti nezakonitost, a kažnjava one koji na to upozoravaju, te da su o sumnjama na moguću korupciju tada poslali više prijava DORH-u, MUP-u, ministarstvima turizma i rada, CERP-u, DUUDI-ju i Državnom inspektoratu.

Samo Agencija za zaštitu osobnih podataka dala je povratnu informaciju da je Club Adriatic postupao protivno Zakonu o zaštiti osobnih podataka, a budući da ostali na prijave nisu odgovorili, u sindikatu sumnjaju na spregu Uprave i visokopozicioniranih ljudi iz institucija kojima su poslane prijave, nakon čega su slijedili pritisci na članove i čelnike sindikata.

Sindikat sumnja da je MUP “involviran u nepravilnosti i skrivanje nekih aktivnosti u toj tvrtki pa poziva ministra unutarnjih poslova Orepića da obavi unutarnju kontrolu MUP-a u Primorsko-goranskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Iz sindikata ocjenjuju da je Uprava Cluba Adriatic sada očito dala ostavku pod pritiskom te da nova Uprava ne smije biti iz sadašnje vodeće garniture koja je pridonijela teškom stanju u tvrtki. Očekuju da će Nadzorni odbor što prije imenovati novu Upravu koja će imati snage i volje obračunati se s nezakonitostima te da će mjerodavne institucije preispitati prijave sindikata i događaje oko predstečajne nagodbe i strateškog partnera Prosperusa.

“Pozivamo DORH da se pozabavi s putnim nalozima i službenim putovanjima i u ovim kompanijama, ne samo članova uprava, nego i užeg kruga oko uprava, jer imamo indicije da se neka putovanja nisu dogodila, a neka su se dogodila iako nisu bila potrebna”, navode predstavnici SIKD-a.

Komentiraj