Sindikat državnih i lokalnih službenika uputio otvoreno pismo premijeru Plenkoviću

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH (SDLSN) uputio je u utorak, uoči sutrašnjeg obilježavanja Nacionalnog dana zaštite na radu, otvoreno pismo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću u kojem ističu da bi Vlada trebala preuzeti vodeću ulogu u razvijanju preventivnog pristupa zdravstvenim problemima povezanim s radom.

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

“Poštovani predsjedniče Vlade RH,

povodom Dana zaštite na radu u Republici Hrvatskoj, 28. travnja, obraćamo Vam se u ime naših članova koji velikim dijelom pripadaju skupini radnika izloženih dugotrajnom radu u sjedećem položaju i drugim specifičnim položajima. Takav način rada predstavlja rizik za njihovo zdravlje i pridonosi razvoju kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, problema mišićno-koštanog sustava – leđa, vrata, ramena, udova, zglobova…

Većina se poremećaja mišićno-koštanog sustava razvija tijekom određenog vremena. Obično ne postoji samo jedan uzrok, već su poremećaji rezultat djelovanja niza čimbenika, uključujući fizičke, biomehaničke, organizacijske i psihosocijalne čimbenike.

Izvanredne okolnosti uzrokovane pandemijom COVID-19 i pojačani rad od kuće, smanjena tjelesna aktivnost, brojne samoizolacije, socijalno distanciranje, strah od zaraze… dodatno su pogoršale situaciju, izazvale razne ozbiljne posljedice, negativne na tjelesno, ali i mentalno zdravlje ljudi.

Posljedično, smanjuje se kvaliteta života i radna sposobnost pojedinaca, povećava se učestalost odlazaka na bolovanje, te nastanka invaliditeta i prijevremenog umirovljenja.

Nalazi, odnosno dostupna liječnička dokumentacija naših članova i njihova svjedočanstva alarm su za hitno djelovanje!

Pozivamo Vladu RH da, kao najveći poslodavac, preuzme vodeću ulogu u razvijanju preventivnog pristupa zdravstvenim problemima povezanim s radom.

Ponajprije prepoznavanjem svih opasnosti koje mogu naštetiti radnicima, procjenjivanjem ozbiljnosti njihovih posljedica i pronalaženjem prikladnih mjera zaštite, a potom i razvijanjem kulture zaštite na radu, informiranjem i educiranjem, podizanjem svijesti o važnosti i benefitima zaštite na radu, te aktivnim, zajedničkim sudjelovanjem poslodavaca i radnika, odnosno njihovih predstavnika u osiguranju zdravog i sigurnog radnog okruženja.

Poboljšanje sigurnosti i zdravlja na radu moraju biti temelj i početak svake radne aktivnosti. Pozitivno utječu na motivaciju radnika, te njihovu produktivnost.

Predsjedniče Vlade, povećano ulaganje u zaštitu zdravlja i sigurnost na radu sada su potrebniji nego ikada, a u ostvarivanju sigurnih i zdravih radnim mjesta, te unapređenju kvalitete rada, SDLSN je ozbiljan i konstruktivan partner”, navodi se u pismu koje potpisuje predsjednica SDLSN-a Iva Šušković.

Komentiraj