Goran Kovacic/PIXSELL

SINDIKAT 3. MAJA “Prekinite višemjesečnu agoniju”

Predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić izjavio je u četvrtak da je radnicima iščekivanje rješenja postalo izuzetno teško te je poručio svima koji odlučuju o sudbini tog brodogradilišta da se konačno slože, donesu neku odluku i prekinu višemjesečnu agoniju trećemajaca.

“Ako premijer Plenković, ministri i koalicijski partneri imaju odgovornost prema ostatku Hrvatske, gdje su tu radnici 3. maja i Uljanika, zar mi nemamo pravo na dostojanstvo. Sedam mjeseci čekamo da netko riješi pitanje 3. maja. Gospodo, gdje vam je odgovornost prema ovim ljudima, prema meni radniku?” upitao je Šoljić.

Naglasio je da su radnici dovedeni u sadašnju situaciju zbog neaktivnosti države. “Zar moramo svi otići iz Hrvatske, ovo je i naša domovina, ne vaša, ovi ljudi žele ostati raditi ovdje. Složite se već jednom, donesite odluku, kakva god bude, ali nek se prekine agonija,” kazao je.

Na pitanje o sve bližem ročištu na Trgovačkom sudu u Rijeci, na kojemu će se 28. ožujka ponovno razmatrati hoće li stečaj u 3. maju biti pokrenut ili ne, Šoljić je rekao da “više ne može shvatiti koji bi više razlog mogao biti za još jednu odgodu stečaja, nakon svega.”

Član Sindikalnog odbora Veljko Todorović prozvao je Državno odvjetništvo. “Ako oni rade na sat, trećemajci će doći kod njih raditi,” naveo je i upitao koliko im vremena treba za listanje knjiga Uljanika. Smatra da za poslovanje Uljanika nije kriva samo država, nego i Uprave, da su Uprave u najvećem dijelu krive za sadašnje stanje.

“Očekujemo samo nekakvu plaću, iz stečaja, iz likvidacije, iz čega god, donesite odluku, ako možete odlučivati,” kazao je dodavši da oni koji prozivaju i kažu – ovima je izgorjelo, pa neka i oni izgore – šalju jako ružne poruke. “A poruke trećemajaca su uvijek bile – želimo raditi, tražimo samo željezo i lim da možemo završiti brodove,” rekao je Todorović. Pozvao je da se donese odluka o brodogradnji, a ministru financija Zdravku Mariću uputio pitanje zašto je, ako je davao jamstva za brodove koji ne postoje, to činio.

Član Sindikalnog odbora Slađan Pejić “zahvalio je” Vladi što je brza u rješavanju pitanja brodogradnje. “Da tako brzo rješavaju kada razmišljaju o svom voznom parku, onda bi uvijek imali stara vozila, jer bi u međuvremenu već izašla nova linija,” rekao je te je” zahvalio” i predsjednicima malih stranaka, kazavši da su “i one dobile svojih pet minuta što se tiče brodogradnje, da pokažu koliko su jaki i imaju utjecaja na političkoj sceni.”

Predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović poručio je da može doći u 3. maj i obići radnike, ne samo kada bude kuma nekom brodu.

“Svi znamo da će odluku hoćemo li nećemo ići i stečaj donijeti premijer Plenković,” ocijenio je u nastavku član Sindikalnog odbora Predrag Knežević. Istaknuo je da je radnicima teško izdržati situaciju u kojoj moraju doći na posao, ostati u brodogradilištu, a ništa ne raditi. “Sve su nam devastirali, sustavno su nas i planski uništavali,” kazao je i za stanje u 3. maju okrivio Upravu Uljanika, dodavši da je država trebala sve nadzirati te da su sve Vlade sudjelovale u tome.

Naveo je da je brodograilište u takvom stanju da mu za pokretanje treba tko zna koliko vremena te da izgleda da se radnicima 3. maja ne piše dobro.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u četvrtak da u pokušaju rješavanja problema u brodogradilištima Vlada vodi računa o brodogradnji, ali i učincima bilo koje od mjera na politiku fiskalne konsolidacije, na radnike i regije u kojima se brodogradilišta nalaze.

Predstavnici vladajuće koalicije u srijedu na sastanku u Banskim dvorima nisu donijeli konačnu odluku hoće li Uljanik u proces restrukturiranja ili u stečaj, već bi, kako je rečeno, tu odluku trebali donijeti za nekoliko dana. Većina predstavnika političkih stranaka – partnera HDZ-a u vladajućoj koaliciji, uoči koalicijskog sastanka u Banskim dvorima u srijedu je izjavila kako je stečaj Uljanika bolje rješenje od restrukturiranja.

Komentiraj