Sindikalni povjerenici HNK: Za smjenu intendantice 69,67 posto zaposlenih

Autor:

Davor Puklavec/PIXSELL, NFOTO

Sindikalni povjerenici u funkciji radničkog vijeća Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu u pismu poslanom u ponedjeljak osnivačima i članovima Kazališnoga vijeća ističu da je interno izjašnjavanje pokazalo da smjenu intendantice podržava 69,67 posto zaposlenika HNK.

Sindikalni povjerenici u pismu Ministarstvu kulture i medija, Gradskom uredu za kulturu Grada Zagreba te Kazališnom vijeću HNK u Zagrebu napominju da su nakon pisma osnivačima i Kazališnom vijeću u kojemu su 22. prosinca zatražili smjenu intendantice Dubravke Vrgoč proveli interno izjašnjavanje među svim zaposlenicima HNK.

Izjašnjavanje provedeno od 22. prosinca do 11. siječnja pokazalo je da 294 od 422 zaposlenika, odnosno 69,67 posto, podržava zahtjev za smjenom. Devet zaposlenika izjasnilo se protiv, a nije ih se izjasnilo 119.

Izjašnjavanje je, dodaju, bilo dobrovoljno, a nije provedeno u ansamblu Drame, čiji su se predstavnici u tom pitanju isključili iz rada sindikalnih povjerenika u funkciji radničkoga vijeća, “što svakako ne implicira jednoglasnost ansambla i zaposlenika Drame u podršci intendantici”.

Cilj izjašnjavanja bio je, kako se navodi, otkloniti “stigmu ‘šačice uvijek istih nezadovoljnih zaposlenika’ koju su intendantica i neki članovi Kazališnog vijeća vrlo često, a vjerojatno iz nedostatka boljih argumenata, koristili kao kontraargument našoj inicijativi”.

U pismu se, uz ostalo navodi da “Intendantica Vrgoč u međuvremenu nije prestala sa suptilnim zastrašivanjem zaposlenika”, ugovore o radu umjesto na dvije ili četiri godine, kako je propisano zakonom, počela je nuditi na samo dva mjeseca, a u Pravilniku o zviždačima “implicirala je izvanredne otkaze bez prethodnog upozorenja za zviždače koji ne uspiju dokazati postojanje prijavljenih nepravilnosti u poslovanju Kazališta”, dodaje se.

“Brojnost kolega koji stoje iza zahtjeva obvezuje nas na ustrajnost u našim namjerama sve dok se ne ispuni traženo, a to je odlazak Dubravke Vrgoč s čela HNK u Zagrebu”, stoji u pismu osnivačima i Kazališnom vijeću.

“Dubravka Vrgoč u potpunosti je izgubila profesionalno povjerenje većine zaposlenika središnjeg nacinalnog kazališta. Kazalište, njegov repertoar, mnogobrojna publika i svi umjetnici i zaposlenici danas su taoci spašavanje karijere jedne osobe, što je na sramotu cijele Republike Hrvatske. Još jednom Vas molimo da pod hitno poduzmete sve potrebne radnje kojim biste Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu što prije osigurali novu vodstvo”, zaključuju sindikalni povjerenici u funkciji članova Radničkog vijeća Mario Bokun, Jozo Kraljević, Damir Kovač, Dunja Novković, Ljubomir Puškarić i Lujza Vukičević.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.