SSSH i NHS

Sindikalna rasprava povodom Svjetskog dana dostojanstvenog rada

Povodom desete godišnjice obilježavanja Svjetskog dana dostojanstvenog rada, Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) organizirali su raspravu pod nazivom ‘Snažan sindikalni pokret za dostojanstvo rada – Kako do većih plaća i kvalitetnijih radnih mjesta za sve radnike?’ koja je održana u Kući Europe u Gradu Zagrebu.

“Na raspravi su iznijeti podaci o kretanju plaća u Republici Hrvatskoj i drugim članicama Europske unije od 2007. do 2015. godine, koji pokazuju da su realne plaće u Hrvatskoj u tom razdoblju pale za 2.5 posto, budući da je porast nominalnih plaća bio manji od inflacije. Istovremeno, u većini ostalih država EU, a posebno u novim članicama, realne su plaće rasle. Po gospodarskom rastu trenutno nauspješnije nove članice, Poljska i Bugarska, taj su rast postigle upravo uz snažno povećanje minimalne i prosječne plaće.

Budući da povećanje plaća uzrokuje porast potrošnje, te tako povratno utječe na rast ekonomije, ono nije “sebični“ interes radnika i sindikata, nego preduvjet održivog gospodarskog oporavka. Stoga porast plaća, za koji se potrebno izboriti kako kroz kolektivne pregovore na svim razinama, tako i kroz povećanje minimalne plaće, mora predstavljati prioritet hrvatskog sindikalnog pokreta te ujedno biti poticajem zajedničkog djelovanja svih sindikalnih središnjica, ali i sindikata neudruženih u središnjice. Samo zajedničkim i koordiniranim pritiskom na poslodavace i donositelje odluka sindikati mogu izboriti dostojne plaće za hrvatske radnike”, zaključeno je tijekom rasprave.

“Svi se slažemo kako je zahtjev za veće plaće opravdan, pravodoban i realan, kako je nužan za dobrobit svih radnika i građana, ali i za pravedan i održiv ekonomski rast. Ključno je pitanje danas kako taj zahtjev ostvariti. Jedno je sigurno: da bismo u tome uspjeli, nužni su solidarnost i zajedništvo svih radnika i sindikata! U ostvarivanju toga cilja moramo, i hoćemo, koristiti sva sredstva koja nam stoje na raspolaganju – od pregovora za stolom, do akcija u tvornicama, tvrtkama i na ulicama”, rekao je predsjednik SSSH, Mladen Novosel.

“U ovome trenutku Hrvatska hitno treba povećanje svih plaća uključujući minimalnu, smanjenje fleksibilnosti sustava rada uključujući i nestandardne oblike zapošljavanja i rada, treba više stalnih i sigurnih poslova, jačanje i omasovljenje sindikalnog pokreta i veću opredijeljenost za kolektivno pregovaranje”, rekao je predsjednik NHS-a, Krešimir Sever.

“Moramo se organizirati – sindikati trebaju više članova, i to aktivnih članova, jer nam poslodavci neće samo tako dati veće plaće. Radnici se moraju držati zajedno i boriti za pošteni udio u profitu koji stvaraju. Moramo se organizirati na svim razinama, uključujući gransku, nacionalnu i europsku. Ne bi smjelo biti nikakve sumnje o postignućima za europske radnike koje je izborio sindikalni pokret. Samo radeći zajedno možemo se izboriti za Europsku uniju koja će voditi računa o potrebama radnih ljudi”, izjavila je Esther Lynch, konfederalna tajnica Europske konfederacije sindikata (ETUC).

Međunarodna konfederacija sindikata (ITUC), čiji su SSSH i NHS članovi, predstavlja 181 milijun radnika u 163 države i teritorija te okuplja 340 nacionalnih sindikalnih središnjica.

Od 2007. godine ITUC i njezine članice obilježavaju Svjetski dan dostojanstvenog rada (07.10.).

Esther Lynch

Komentiraj