SINDIKALISTICA: “Ne šaljite djecu u vrtić, situacija nije normalna”

Zaposlenici u vrtićima “padaju od iznemoglosti”, a virus se probija u vrtiće, i zato poručujem roditeljima da djecu ne šalju ako ne moraju, jer situacija nije normalna – sažetak je to upozorenja koja je za N1 kazala predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture
Božica Žilić.

“Uputili smo snažan apel jer nam ljudi padaju od iznemoglosti zbog provođenja uputa na način kako je to odredio Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Situacija je dodatno kulminirala jer ni prije pandemije Covida nije bila ujednačena slika niti uvjeti rada u dječjim vrtićima diljem Hrvatske tako da smo već tada radili polunormalno. Situacija je alarmantna”, kazala je Žilić.

“Problemi su u svakom velikom gradu gdje ima puno predškolskih ustanova pa su samim tim i grupe djece veće”, kazala je te dodala da provođenje svih epidemioloških mjera traži trostruko veći napor djelatnika. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja obećali su im odgovoriti do četvrtka.

Virus se polako probija i u vrtiće, a “situacija je vrlo slična kao i u školama, što je posve normalno”, ocjenjuje Žilić.

“Prema mojim informacijama, svaki tjedan, nažalost, imamo u jednoj županiji jedan vrtić u kojemu dio odgojitelja završi u samoizolaciji ili im je već dijagnosticirana korona te puno osoba i djece završi u samoizolaciji. Svaki tjedan imamo jedan vrtić u kojem se zbog Covida zatvaraju grupe ili se radi parcijalno”.

“Roditelje treba razumjeti, većina ih radi, malo je onih koji rade od kuće. Moja poruka je da ne šalju djecu u vrtić. Mi ne odbijamo raditi, ali ovo nije normalna situacija. Pričekajmo da se ova situacija smiri ili da se dovede u normalnije granice. Ako imate drugi izbor, nemojte voditi dijete u vrtić”, poručila je Žilić.

Komentiraj