Sindikalist: “Neki ravnatelji bolnica zakidaju na plaćama”

Stanje u zdravstvenom sustavu je veoma teško, izjavio je za HRT dopredsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Igor Tripalo.

Naglasio je kako su liječnici, medicinske sestre i drugo osoblje jako opterećeni. Mnogi su zaraženi ili u samoizolaciji, pa je potrebno puno više rada i truda da bi sve funkcioniralo kako treba.

“Zdravstveno osoblje žali se sindikatu zato što nisu adekvatno plaćeni za svoj posao. Liječnici koji rade s oboljelima od Covid 19, moraju biti više plaćeni od onih koji rade na odjelima i to je regulirano, ali na žalost to sve ovisi o ravnateljima. Neki se ponašaju normalno, ali ima ih i koji zakidaju kolege”, naglasio je.

“Mi smo stalno u pregovorima, ali je problem našeg zdravstvenog sustava da se različito tumače pravni akti”, naglasio je.

Na pitanje je li se sustav mogao bolje pripremiti za ovaj drugi val pandemije, Tripalo je rekao kako smo zakazali. ” Mislim da se trebala provesti bolja edukacija liječnika na Covid odjelima, ali moram priznati da nisam očekivao da će biti ovakav drugi val”, rekao je.

Tripalo je rekao kako su zbog kroničnog nedostatka liječnika pozvani da pomognu i oni u mirovini. Oni rade pola radnog vremena i to nam jako pomaže, naglasio je.

Sindikat liječnika je uputio apel Vladi da se uvedu strože mjere. “Mislim da se s mjerama malo kasni, no najveći problem je mlađa populacija koja prolazi s lakšim simptomima, ali oni moraju razmišljati o svojim roditeljima, bakama i djedovima”, rekao je i dodao kako se moraju uozbiljiti.

Naglasio je kako će nove mjere donijeti poboljšanje situacije i smanjenje oboljelih zato što će se smanjiti okupljanja i time će se prekinuti lanac širenja virusa.

Komentiraj