Igor Kralj/PIXSELL

Sinčiću pada, Daliji raste popularnost

Prema rezultatima istraživanja CRO Demoskopa za RTL HDZ i dalje najbolje stoji, ali i oni, kao i sve vodeće stranke, bilježe pad. Najviše pada Živi zid dok je svoje mjesto našla i nova stranka Dalije Orešković.

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom veljače (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 53-59%), HDZ bi i ovaj mjesec bio relativni izborni pobjednik. Njih bira 28,4 posto ispitanika što je nešto više od potpore u prosincu, ali manje od potpore na samom početku godine (29,1 posto iz siječnja). Iako nešto sporijim tempom SDP nastavlja tonuti, a njihovo novo dno je potpora od 15,8 posto (prema 16,1 posto iz siječnja). Kada bi smo ovaj rezultat usporedili s prošlogodišnjim u isto vrijeme – pali su više od 5 postotnih poena.

No otprilike toliko kaska i Živi zid koji idalje ostaje treća snaga, ali se ozbiljnije udaljio od SDP-a. Živi zid bilježi pad u odnosu na prošlomjesečno istraživanje od gotovo 3 postotna poena (16,1 posto u siječnju). Ovaj međumjesečni pad ujedno je najveći pad na ljestvici, ali još važnije i najveći pad podrške Živom zidu od kada se pojavio na političkoj sceni. Konflikti s medijima i ostalim strankama, kao i afera s Pernarovom strankom Abeceda demokracije, za koju su dobili novac, zasigurno su na to utjecali. Pad bilježi i Most, no značajno manje te je sada na 6,5 posto potpore (prije mjesec dana 7,2 posto).

Svi ovi padovi, posebno Živog zida, mogli bi biti vezani s novom strankom Dalije Orešković. Stranka START tek je predstavljena i uživa nezanemarivih 4,6 posto potpore. Više nego dvostruko veću potporu od siječnja bilježi i GLAS koji je sada na 3,8 posto (prema prošlomjesečnih 1,5 posto).

Raste potpora i Neovisnima za Hrvatsku koji su, kao i HSS, nešto porasli. Neovisni za Hrvatsku u siječnju su bilježili podršku od 2,9 posto, a HSS 2,6 posto), dok je stranka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića na sličnoj razini s tek 2 posto potpore (1,9 posto u siječnju). Zagrebački je gradonačelnik prošlog mjeseca ostao bez jednog zastupnika u Saboru, a iako najavljuje nove “žetončiće” građani to kroz potporu ne nagrađuju.

Na ljestvici negativnog doživljaja hrvatskih političara predsjednik Vlade i dalje drži prvo mjesto, no ipak za nešto manji broj ispitanika u odnosu na prethodni mjesec.

Da je Andrej Plenković najnegativniji političar u državi smatra gotovo četvrtina ispitanika, njih 23,1 posto. Na drugom je mjestu i dalje šef oporbe Davor Bernardić kojeg takvim vidi 11 posto građana. Oboje doduše stoje bolje nego prošlog mjeseca, ali zanemarivo. Milorad Pupovac i u siječnju je bio na trećem mjestu, ali ga u veljači još više građana negativno ocjenje. Ista je stvar i s Milanom Bandićem koji čak spominje mogućnost kandidature za Predsjedničke izbore, a gotovo 8 posto ispitanika baš njega vidi kao najvećeg negativca.

Komentiraj