SINČIĆ “U Hrvatskoj nema pravde, reda ni nade”

HINA/ Dario GRZELJ

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić gostovao je u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva”, gdje je komentirao aktualne političke događaje. Sinčišć je istaknuo kako je trend Živog zida jako dobar i da je to rezultat njihovog rada.

“Poznato je da smo nekoliko puta odbili surađivati s tradicionlanim političkim elitama zato što su dovele Hrvatsku u stanje u kakvom jest. I zato što ništa s njima ne možete riješiti, to je dvaput pokazao Most”, rekao je te ponovio da je rast Živog zida poduprt njihovim radom.

“Zakonskih prijedloga bilo je deset. Sljedeći tjedan završit ćemo prijedlog zakon o zviždačima. Predviđamo za njih niz prava. Nema ih mnogo u godini dana, pa neće biti ni veliki troškovi. Za svaku kunu koju dobije zviždač, on će spriječiti pet kuna štete u nekoj instituciji gdje radi”, naglasio je.

Državni proračun je, kaže Sinčić, vrlo sličan lanjskom. “Ništa se tu puno ne mijenja. Nema pravih promjena. Vizija se ne vidi. Imamo 129 mlrd. kn prihoda, a 133 mlrd. kn rashoda. Nešto više su dobili obrana, branitelji i Vlada. Nevjerojatno je da će u četiri godine Vlada udvostručiti proračun samo za sebe. Od oko 220 mil., koliko je bilo za Zorana Milanovića, do 2020. doći će na oko 400 mil.”, objasnio je.

Osvrćući se na popis 14 amandmana na prijedlog proračuna Sinčić je rekao da Živi zid predlaže drugačiju raspodjelu za obrazovanje, izvannastavnu aktivnost, malo poduzetništvo, razvoj znanosti itd. “Ne pamtim da je vlast od 2000., otkad pratim politiku, prihvatila amandman oporbe. No amandmani imaju političku poruku da se upozori na ono što ne valja”, kazao je.

Smatra i da se stanje u pravosuđu može vrlo brzo početi rješavati. Prema tome dovoljno je 30 dana da se konkretni potezi mjera najave i da se objasni njihovo financiranje. Npr. prijenos stečajne mase – stečajni suci su nekim svojim prijateljima dopuštali da dobiju najunosnije poslove, izjavio je. “Novac koji dajete za pravosuđe je preventivni novac. Znači da vi dajete 1 milijun da biste uštedjeli pet milijuna štete. Da smo na vrijeme riješili situaciju s Inom, ne bi bilo ovih arbitraža, niti da je Ina u mađarskim rukama. Pravosuđe je nešto što prvo treba rješavati jer postoje problemi u pravosudnoj policiji, kod stečajeva, sudaca, državnih odvjetnika, pravosudne inspekcije”, istaknuo je Sinčić.

Komentirajući odlazak mladih ljudi iz Hrvatske, Sinčić kaže kako u Hrvatskoj nema pravde, reda ni nade. “Nismo osudili nijednog krupnog kriminalca. Nijedna krupna glava nije pala”, istaknuo je Sinčić. Dodao je kako ne vjeruje ničemu što dolazi iz HNS-a, za koju kaže da je stranka koja je poznata po klijentelizmu. Osvrnuo se Sinčlić i na saborsko Istražno povjerenstvo za Agrokor, te kazao kako HDZ od samog početka sabotira Povjerenstvo.

“Proljeće smo izgubili zbog njihova odugovlačenja. Da smo ga tada osnovali, već smo mogli biti pri kraju. Potom su počeli pozivati svjedoke koji su, što se tiče Agrokora, trećerazredni. One bitne ljude odgodili su za kraj da nikada ništa ne kažu”, rekao je Sinčić.

Prema njegovom mišljenju, Agrokor će otići u stečaj, a veći broj tvrtki iz koncerna nastavit će s radom. “Pitanje je tko će biti vlasnik. Todoriću se dopuštalo da radi što god je htio. Sve vlade su mu se klanjale. Ako gospodin Ivica Todorić gleda ovo, pozivam ga da svojim svjedočenjem barem 10 političara povuče sa sobom u zatvor i barem 20 službenika koji nisu radili svoj posao”, zaključio je predsjednik Živog zida.

Komentiraj