Patrik Macek/PIXSELL

Sinčić traži saborsko istražno povjerenstvo zbog Imunološkog zavoda

Saborski zastupnik Živog Zida Ivan Vilibor Sinčić najavio je u petak u Saboru pokretanje inicijative za osnivanje saborskoga istražnog povjerenstva kako bi se utvrdilo tko je “grobar Imunološkog zavoda” jer smatra da ta tvrtka ne može imati budućnost ako za nju nitko ne bude odgovarao.

“Imunološki je bio tvrtka koju je vlada zaboravila, a zaboravljena su i imena njegovih grobara. Apeliram na vladu i ministre zdravlja, financija, državne imovine i gospodarstva da Imunološki zavod uvrste u projekcije proračuna i proračun za 2017.”, kazao je Sinčić nakon stanke koju je o toj temi zatražio u Hrvatskom saboru.

Imunološki bi zavod, kaže, trebao biti strateška tvrtka za Hrvatski, ali političke elite se ponašaju suprotno.
“Vrijeme je da se saznaju imena grobara Imunološkog jer ako za to nitko ne bude odgovarao, ta tvrtka ne može imati svoju budućnost”, poručio je Sinčić.

Odgovornima, rekao je, smatra sve vlade do sada – od HDZ-ove do SDP-ove i HNS-ove.

“Vrijeme je da javnost sazna imena svih bvših direktora Imunološkog, od Beka, akademika Vlatka Silobrčića, Sabine Rabatić, Tatjane Sindik Milošević, Gajskog i drugih. Njihovu odgovornost treba ispitati državno odvjetništvo ali i saborsko istražno povjerenstvo, a treba ispitati odgovornost i onih koji su to štitili iz politike, a od kojih i danas neki sjede u Saboru”, poručio je Sinčić.

Nezavisni zastupnik Željko Lacković (Stranka rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika) podsjetio je, nakon zatražene stanke, kako je prošlo 50 dana od smrti dječaka iz Bregane koji je umro od trovanja salmonelom, a nisu donesene mjere koje bi trebale biti izvučene iz tog slučaja.

Zamjera i zbog nedonošenje pravilnika kojim bi se reguliralo kakva hrana dolazi u Hrvatsku. “Kod nas su samo bakteriološke ali ne i kemijska analiza hrane”, upozorio je.

Neistinama je nazvao i navode HNS-ove Anke Mrak Taritaš da je iz proračuna Zagreba financiran njegov ulazak u Sabor. “To je neistina i ja svoju kampanju financiram sam. HNS je stranka nepotizma koja je HEP poretvorila u HNS-ovu elektroprivredu i sva zapošljavanja direktora su namještena i politički motivirana. Oni su iskonstruirali i toplinske razdjelnike i legalizaciju i prodavali 53 lipe skuplji plin…, a Zagrebački holding sada hoće pretvoriti u HNS-ov holding”, zamjerao je Lacković koji je stanku zatražio na temu salmonele.

Saborska zastupnica Mosta Ines Strenja Linić upozorila je na težak položaj mladih liječnika i problema s kojima su suočeni prilikom specijalizacija.”Zbog nepoznavanja sustava specijalizacije građani su stekli pogrešan dojam, a liječnici su negativno okarakterizirani”, navela je Strenja Linić.

“Uvjeti rada i napredovanja u pravilu su sustavno onemogućeni što politikom i politkanstvom, a nameću se normativni koje je nemoguće ispuniti… Mladi liječnici željni znanja i napretka nalaze svoju budućnost kroz javni sustav u većim zdravstvenim ustanovama, klinikama i KBC-ovima, a kada za to dobiju priliku – javlja se sustav. Matične ustanove terete ih odštetnim zahtjevima, od liječnika traže povrat plaća za pet godina specijalizacije i ustanove traže da ti liječnici vrate, ne isplaćene, nego bruto plaće što znači da su radili godinama besplatno”, pojašnjavala je Strenja Linić navodeći kako se kod jednog liječnika taj iznos popeo na pet milijuna kuna.

Predsjedavajući Sabora Željko Reiner zastupnicima je poručio da stanke koriste kao konferencije za novinare. “Ja ne mislim da je to dobra institucija i zalagat ću se da se ona izmjeni u Poslovniku, a svaka stranka može sazvati konferenciju za medije i reći što želi”, poručio im je Reiner.

Komentiraj