Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić poručio je u ponedjeljak kako Koalicija “Jedina opcija” ostaje u oporbi, neće ulaziti u vlast, neće koalirati s HDZ-om i s SDP-om, međutim, imaju odgovornost prema svojim biračima i borit će se da se provodi program koji je dobio tolike glasove i mandate, pa stoga nude stručnu pomoć svima onima koji bi htjeli nešto iz tog programa provesti.

“Želimo priopćiti hrvatskoj javnosti, našim biračima, dakle, da ostajemo u oporbi, vjerodostojni, dostojanstveni s onim što smo govorili prije izbora, da se toga držimo i sada, nakon izbora. Koalicija neće ulaziti u vlast, nećemo koalirati s HDZ-om i SDP-om. Međutim, imamo odgovornost prema našim biračima i mi ćemo se boriti da se provodi program koji je dobio ovolike glasove i mandate. Stoga, nudimo stručnu pomoć svima onima koji bi htjeli nešto iz tog programa provesti”, istaknuo je Sinčić na konferenciji za novinare u Stožeru Koalicije “Jedina opcija”nakon sastanka Koalicije. Na sastanku su čelnici i saborski zastupnici koalicijskih partnera Živog zida, Franka, Promijenimo Hrvatsku i Akcije mladih razgovarali o poslijeizbornoj situaciji. Objasnio je da oni kao oporba nude stručnu pomoć svim zastupnicima, članovima buduće Vlade, ako bi htjeli izmijeniti Ovršni zakon ili mnoge druge stavke iz njihovog programa.

“Konstruktivni smo, želimo graditi zemlju, ne smije se gubiti vrijeme. Idemo momentalno, odmah, čim se Sabor uspostavi mijenjati stvari, graditi stvari.  Sve što bude pametno, sve što bude korisno za hrvatske građane, birače naše, mi ćemo poduprijeti”, poručio je Sinčić, podsjećajući kako je to rekao i na konstituiranju prošloga Sabora. Istaknuo je kako im je njihov program oko kojega su okupljeni i interesi njihovih birača “svetinja”, to im je na prvom mjestu te je ovo najbolji način kako će to ostvariti.

Predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović naglasio je kako će uistinu biti konstruktivna oporba. “Imamo zaista najbolji ekonomski program koji smo komunicirali, ali nažalost nisu nas svi mediji pratili u mjeri u kojoj su mogli tako da je podosta toga ostalo nepoznato, a posebno mnogi detalji koji su tu. Siguran sam da moje kolege dijele mišljenje da ćemo biti zaista sretni ljudi, ako Vlada koja se formira bude uspješna za godinu-dvije. A da je bilo to prije, nas nikoga ovdje ne bi bilo u politici. Dakle, njihov neuspjeh je razlog našeg postojanja, našeg ulaska u politiku. Imamo izvrsne stručnjake i možemo sigurno pomoći”, istaknuo je Lovrinović. Dodao je kako su to njihovi zajednički stavovi.

Predsjednik Akcije mladih Vjekoslav Rubeša poručio je da njihova koalicija ide dalje, na okupu je. “I stvarno ćemo kratko i jasno pokazati što znači konstruktivna oporba po prvi put u Hrvatskom saboru”, poručio je.

Goran Aleksić iz Udruge franak podsjetio je kako je već više puta rekao na koji način se može iz oporbe kvalitetno raditi. “Mogu se predlagati određena kvalitetna rješenja, izmjene zakona. Može se pozivati onda građane da to podrže i ako građani to podrže u jednoj kritičnoj masi onda to zastupnici i izvršna vlast moraju podržati, također. Jer, ako to ne učine onda oni ne zastupaju građane, nego zastupaju isključivo svoje političko pleme, a to nije dobro”, poručio je Aleksić.

Sinčić je na pitanje novinara jesu li ih kontaktirali iz HDZ-a i SDP-a, jesu li im nešto nudili, istaknuo kako njih iz Živog zida nije nitko pitao ni za kakvu suradnju ili koaliciju, do sada. “Mislim da će partneri potvrditi isto, jer eto, nije na sastanku ništa takvog izneseno”, rekao je Sinčić, što su i njegovi partneri potvrdili da nije bilo nikakvih pitanja, upita, ponuda, poziva.

Komentiraj