Sinčić: “Hrvatskoj je nužan Zakon o ispitivanju porijekla imovine”

Stranka Živi zid u Saboru je održala tribinu na temu korupcije i porijekla imovine. Na tribini su, između ostalih, sudjelovali Berislav Jelinić – glavni urednik Nacionala, Mato Palić – stručnjak za ustavno pravo, Drago Hedl – istraživački novinar, Dalija Orešković – bivša šefica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa i Josip Vrbić – bivši policijski inspektor specijaliziran za umjetnine.

“Imovinske kartice su gotovo beskorisne, jer imovinu možete prebaciti na braću, sestre, punoljetnu djecu ili roditelje i na takav način sakriti imovinu od upisivanja u imovinsku karticu. Također, čak i da upišete imovinu, ne morate dokazati otkuda vam i na koji način ste je stekli. U teoriji, Porezna uprava može provjeriti porijeklo imovine, ali naše istraživanje je pokazalo kako se radi o malom broju predmeta takvog tipa, čija je ukupna vrijednost tek nekoliko desetaka milijuna kuna. Osim toga, zviždači koji rade u Poreznoj upravi svjedoče nam kako se sistematski reorganizira ustroj tog odjela kako bi se što više oslabila njegova učinkovitost, a na predmete istaknutijih političara u pravilu se stavljaju manje iskusni ljudima na koje se može utjecati. Jasno je da je Zakon o ispitivanju porijekla imovine nužan u Hrvatskoj”, poručio je predsjednik stranke Živi zid , eurozastupnik Ivan Vilibor Sinčić.

“Nažalost, živimo u takvom vremenu u kojem političari smatraju da nisu dužni objasniti porijeklo svoje imovine”, rako je za Nacional.hr Drago Hedl.

“Da su svoju imovinu stekli pošteno, sigurno ne bi bio nikakav problem da pokažu stvarne kvadrate i količinu svoje imovine. To obično nije slučaj, obično se puno toga mulja i čini zahvaljujući funkcijama na kojima se političari nalaze, naravno upravo zbog toga oni pokušavaju umanjiti i prikriti svoju imovinu. Vidimo da u Hrvatskoj, unazad nekoliko godina, ako se samo malo dublje zagrebe, nalazimo na blato. Tako je i s našim ministrima i ljudima iz politike općenito. Naravno, nisu svi takvi, ali ima značajan broj onih kod kojih vidimo da ima jako puno stvari zbog kojih su duboko izvan zakona”, naglasio je Hedl. 

Komentiraj