Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na trodnevnom je INTERPOL-ovom Simpoziju o vatrenom oružju, koji je danas započeo u Dubrovniku, rekao da je Interpolov ured u Zagrebu među deset najaktivnijih na svijetu, istaknuvši kako je tijekom 2017. godine u sustavu provjereno 42 milijuna osoba, 45 milijuna putničkih dokumenata te 23 milijuna vozila.

Simpozij je u Subrovniku okupio oko 300 stručnjaka iz 70 država svijeta. Ministar Božinović kazao je da je problem raširenog posjedovanja ilegalnog vatrenog oružja kod građana u Republici Hrvatskoj direktna posljedica ratnih zbivanja, zbog čega smo uložili znatne napore u izgradnju sustava prevencije i suzbijanja nezakonite trgovine vatrenim oružjem, kao i u uspostavu nacionalnih forenzičnih kapaciteta zbog čega danas hrvatska policija ima visoko uređene forenzične podatke o vatrenom oružju i streljivu, a svoja iskustva će rado podijeliti s drugim državama, objavljeno je na službenoj stranici MUP-a.

“Hrvatska policija prva je uvela mobilni pristup Interpolovim ovim bazama podataka tako da se do informacije može doći i na prometnici i na granici. Uz to, već od ranije smo uveli šengenski informacijski sustav. Po svemu tome smo u svijetu prepoznati kao aktivna i inovativna članica pa su neka od naših rješenja preuzeta i u policijama drugih članica Interpola”, rekao je Božinović.

Glavni tajnik Interpola Jurgen Stock rekao je kako je Hrvatska jedna od glavnih partnera te međunarodne kriminalističko-policijske organizacija. “Hrvatska je među deset zemalja koje najviše koriste sučelje Interpola za kontrole vozila i putnih isprava. Hrvatska je sudjelovala u Interpolovoj operaciji protiv krijumčarenja oružja, koja je ove godine uključivala oko osam tisuća policijskih službenika u 23 države te je rezultirala sa 149 uhićenja i zapljenama vatrenog oružja, streljiva i eksploziva”, kazao je Stock.

Tijekom trodnevnog simpozija održat će se rasprave o brojnim temama povezanim sa smanjenjem količine vatrenog oružja u nezakonitom posjedu građana, istraživanjem međunarodnog krijumčarenja vatrenog oružja i forenzične obrade tragova vatrenog oružja i streljiva. Hrvatska je članica INTERPOL-a od studenog 1992. godine te je od početka svog članstva uspostavila sustav rada Ureda Interpola u Zagrebu 24/7.

Komentiraj