Mostov izabrani saborski zastupnik Miroslav Šimić izjavio je u srijedu kako ne misli da bi odluka predsjednika HSS-a Krešimira Beljaka o potpori novoj vladi na čelu s HDZ-om mogla poremetiti planove Mosta za sudjelovanjem u vlasti, ističući da u njegovoj stranci sumnjaju u iskrenost Beljakovih najava jer smatraju da se radi “o foteljaškim, a ne programskim interesima”.
 

“Ne vidim što to može poremetiti”, rekao je Šimić novinarima u Osijeku, poručivši da je Most i u prethodnoj Vladi pokazao kako “nije opterećen pozicijama i da mu puno više znače hrvatski nacionalni interesi”.

Dodao je kako u Mostu, nakon odluke vodstva HSS-a da njihovih pet zastupnika podrži vladu na čelu s predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem, procjenjuju da HSS “traži neku bolju poziciju ili sinekuru”, napominjući da je HSS prvo bio u koaliciji s HDZ-om, pa onda sa SDP-om, da bi sada iskazivao spremnost vratiti se onoj prvoj.

Namjera nam je stvoriti vladu HDZ-a i Mosta koju mogu podržavati i drugi zastupnici

“Ako zaista odluče podržati buduću vladu, nama će biti drago jer nova vlada traži stabilnost. Mi nastavljamo pregovore s potencijalnim partnerima iz HDZ-a i namjera nam je stvoriti vladu HDZ-a i Mosta, koju mogu podržavati i drugi saborski zastupnici”, kazao je Šimić.

Upitan da pojasni izjavu čelnika Mosta Bože Petrova da Beljak neće zaustaviti Most, ponovio je kako u Mostu imaju razloga biti skeptični prema dobrim namjerama predsjednika HSS-a.

Ustvrdio je kako je Most pokazao da nije pod utjecajem različitih interesnih skupina, što mnogima ne odgovara, pa i potez HSS-a doživljava kao mogući, ali uzaludan pokušaj nekih interesnih skupina “kojima ne odgovara Most na političkoj sceni i beskompromisnost Mosta u obrani nacionalnih interesa, koji misle da nešto mogu promjeniti”.

Šimić opovrgava da pregovori s HDZ-om zapinju zbog sukoba oko Ministarstva gospodarstva 

Opovrgnuo je medijske napise da pregovori između Mosta i HDZ-a zapinju zbog sukoba oko Ministarstva gospodarstva, na kojemu u Mostu navodno inzistiraju, uvjeravajući da se u dosadašnjem tijeku pregovora o kadrovskim pitanjima uopće nije razgovaralo. Novinarima je poručio kako Most o tome ima svoje stavove, ali da će ih predstaviti partnerima za pregovaračkim stolom, a ne preko medija.

Na pitanje vjeruje li Andreju Plenkoviću kada je riječ o Ini, Šimić je odgovorio kako s potencijalnim partnerima rade na stvaranju međusobnog povjerenja te da Most ima razloga biti oprezan prema HDZ-u, ali razumiju i oprez HDZ-a, jer su pojedinci stekli dojam da je Most tvrd u svojim stavovima i nije spreman prihvatiti argumente.

“U razgovorima gradimo zajedničko povjerenje. Prvi razgovori idu u dobrom smjeru, ali imamo još dosta dana u kojima ćemo to povjerenje morati nastaviti graditi”, rekao je.

Komentiraj