Šimić: Most je predao 12 potpisa za raspuštanje Sabora

Petar Glebov/PIXSELL

Predsjednik Kluba zastupnika Mosta Miroslav Šimić potvrdio je novinarima da su upravo predali potpise svih 12 Mostovih zastupnika koji podržavaju odluku o raspuštanju Hrvatskog sabora te dodao kako Most na taj način šalje političku poruku da ni u kakvim preslagivanjima, sastavljanju neke nove većine, ne namjeravaju sudjelovati.

Upitan je li točno da je 15. srpnja dogovoren kao datum za raspuštanje Sabora odgovorio je kako je Mostu to prihvatljiv datum.

“Mislimo da je to pošteno prema hrvatskim građanima i onima koji rade sezonske poslove, kao što su moji u Slavoniji ili koji su na odmoru da izbore održimo kad budu u svojim kućama, u mjestima svojih prebivališta”, pojasnio je.

Predsjednici će, kaže, izraziti njihovu želju za raspuštanjem Sabora te će apelirati da se izbori održe u vrijeme kad su građani u pravilu u svojim prebivalištima.

Mostovci, kaže, u izbore idu s ulogom vjerodostojnosti koji su, kaže, dosada pokazali.

Na pitanje hoće li premijer Tihomir Orešković biti pojačanje na predstojećim izborima Šimić je rekao kako još nisu razgovarali o tome.

“Što se tiče gospodina Oreškovića, s njim nismo razgovarali. Mi smo do jučer bili usmjereni samo prema jednom cilju – da probamo sačuvati ovu Vladu”, rekao je.

Dodao je međutim da su Oreškovića podržavali za hrvatskog premijera te misle da bi on bio vrijedan član tima. “No, nismo s njim razgovarali niti smo donosili bilo kakve odluke”, ustvrdio je.

Za jučerašnji sastanak s SDP-om je rekao kako nije bilo formalnih sastanaka te su mogli samo pojedinačno razgovarati.

“Razgovarali smo ne samo s članovima SDP-a nego i članovima drugih klubova i znam da postoje oni koji iz ovih ili onih razloga žele pokazati suradnju Mosta i SDP-a. Ovdje treba biti koordinacija više stranaka, među kojima je i SDP. Što se tiče bilo kakvih dogovora s SDP-om, mi imamo loša iskustva i još se njih sjećamo”, poručio je.

Upitan je li bilo kakvih kontakata HDZ-a prema zastupnicima Mosta za novu većinu uzvratio je: “Ne, nikakvi tajni razgovori nisu bili. Postoje oni javni pozivi koje čujemo i s govornice Sabora”.

Goran Beus Richembergh (HNS) ističe kako je HNS prije više od mjesec dana govorio kako se kriza može rasplesti jedino na novim izborima.

“Naravno, neke političke opcije su kalkulirale do zadnjeg časa jer su se nadale da će u okviru ovog mandata Hrvatskog sabora biti moguće postići neku drugu, stabilniju većinu od ove. Međutim, glavni politički akteri su se do te mjere zakrvili i razišli da to nije bilo moguće i postalo je jasno ono što smo mi govorili, da u ovoj konstelaciji snaga nikakva nova većina veća od 76 neće dugoročno održati vladu stabilnom i osigurati Hrvatskoj normalno funkcioniranje”, kazao je Beus Richembergh.

Dodao je kako se dan ranije iz saborske rasprave postalo jasno da su odnosi u Vladi ozbiljno poremećeni više od dva mjeseca, no smatra kako za tu “agoniju” nije kriv samo prvi potpredsjednik Tomislav Karamarko.

“On je, na žalost samo vrh sante leda, on je bio ‘trigger’, dakle okidač. Rasprava posljednjih dana je pokazala da Vlada ne funkcionira na više razina i da su zapravo problematični stavovi i ponašanje mnogih ministara”, uvjeren je Berus Richembergh.

Smatra da je riječ o strukturnom problemu koji se ne može riješiti nikakvim kombinacijama. “Ta bi kombinacija bila uvreda zdravom razumu ili ne bi imala poštovanja prema građanima. Sada je najvažnije da se u jednom normalnom tonu akteri svih stranaka, odnosno klubova zastupnika dogovore o jednom normalnom pristupu u smislu dogovora o datumu održavanja parlamentarnih izbora”, rekao je Beus Richembergh.

Očekuje da će predstavnici parlamentarnih stranaka izvijestiti predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović da više od 80 zastupnika želi da se izbori održe što je prije moguće.

“To nije nužno najbliži mogući datum. Treba pokazati određenu razinu poštovanja i prema građanima koji koncem srpnja i u kolovozu neće moći izići na birališta pa omogućiti da se izbori održe nakon početka školske godine. Mislim da bi to bilo najpoštenije prema svima i da bi predsjednica trebala uvažiti taj argument jer, kao što znate, odluka o konačnom datumu je njezina”, rekao je Richembergh.

Potvrdio je da će HNS pregovarati o novoj izbornoj suradnji sa strankama koalicije Hrvatska raste, u okviru koje su izišli na izbore u studenom.

Komentiraj