Hrvatski nogometni savez u srijedu je održao sastanak s predstavnicima hrvatskih prvoligaša i lokalnih vlasti, na kojima je obećao uložiti 3,5 milijuna kuna u obnovu nogometnih travnjaka. Na jučerašnji sastanak došli su svi osim predstavnika Hajduka i Grada Splita.

Dario Šimić, nesuđeni protukandidat Šukeru za predsjednika HNS-a, u četvrtak je priopćenjem reagirao na sastanak. Priopćenje Vam u nastavku prenosimo u cijelosti:

“Iako je prva uplata namjenskih financijskih sredstava za gradnju nacionalnog nogometnog (odnosno atletsko-nogometnog u verziji za grad Zagreb) kampa izvršena još prije 2014. godine, Hrvatski nogometni savez do dan danas nije našao za shodno hrvatskoj javnosti, ali i skupštini HNS-a podastrti detaljnu specifikaciju utrošenih sredstava.Podsjećamo, iz revidiranih financijskih izvješća HNS-a na dan 31.12.2016. vidljiv je iznos od 38 milijuna kuna (od 52 milijun kn uplaćenih od strane Uefe) na posebnom računu za izgradnju kampa.

To znači da je HNS do onda potrošio 14 milijuna kuna za, kako sami navode, opsežnu izvedbenu dokumentaciju projekta, rušenje postojeće građevine, iskop zaštitne jame, tekuće troškova održavanja objekta (kojeg objekta?) te zahtjevno arhitektonsko rješenje.

Osim toga, HNS je odgovarajući na traženje javnosti o specifikaciji utrošenih sredstava lakonski odgovorio kako će troškove iznijeti prvo na skupštini HNS-a, jer, kako kažu, prvo o tome trebaju izvijestiti skupštinare, iako takva odredba ne postoji niti u Statutu niti u jednom pravnom dokumentu HNS-a.

Štoviše, HNS izlazi s novim obećanjima prema kojima u maniri odgovornog gospodara prodaje priče o milijunima kuna za nogometne travnjake, iako nije jasno koji će to klubovi dobiti (u njihovom priopćenju se navodi sintagma „pojedini klubovi“), po kojim kriterijima, niti koliki je ukupni budžet koji HNS ima na raspolaganju za takve donacije.

Zanimljivo je kako u ovom slučaju nije važno o projektu prvo izvijestiti Skupštinu HNS-a, dok je to nepremostiva prepreka ako se govori o 14 milijuna kn utrošenih na kamp koji se neće graditi. HNS je prve novce od Uefe namijenjene izgradnji kampa primio još prije 2014. godine pa ispada da im treba gotovo 1500 dana (slovima tisućupetsto) kako bi hrvatskoj i nogometnoj javnosti te samim skupštinarima podnijeli izvješće o učinjenim troškovima.

Postavljaju se logična pitanja:

1. zašto se s tim podacima ne želi izaći u javnost prije izbora?
2. čemu žurba?

Bez obzira što se radi o najzatvorenijem nogometnom savezu u Europi i što HNS svoju reputaciju nije gradio na poslovnoj izvrsnosti i ekonomskoj učinkovitosti, nakaradno je da cjelokupnu javnost vuku za nos pravdajući se da se specifikacija troškove ne može dati u javnost dok se o troškovima ne izvijesti Skupština. Kao da se unazad 4 godine nije održala niti jedna skupština, ili nisu stigli popisati sve troškove na jedan papir?

Važno je napomenuti da ne postoje nikakva saznanja koliko je i na što od tih sredstava potrošeno ove godine, budući da se trošak od 14 milijuna kuna odnosi na razdoblje do 31.12.2016.”, navodi se u priopćenju.

Komentiraj