Nacional

Simfonijski orkestar Berlinskoga radija i Aljoša Jurinić u subotu u Lisinskom

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u Zagrebu ugostit će u subotu 10. veljače u svojem programu Lisinski subotom Simfonijski orkestar Berlinskoga radija, a uz jedan od ponajboljih njemačkih orkestara, kojim će ravnati maestro Ivan Repušić, solistički će nastupiti nagrađivani hrvatski pijanist Aljoša Jurinić.

Kako se ističe u najavi, Simfonijski orkestar Berlinskoga radija (RSB, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin), čije djelovanje seže u početke glazbenog emitiranja Njemačkoga radija, 1923. godinu, jedan je od vodećih berlinskih i njemačkih radijskih orkestara.

Izuzetan zvuk i jedinstvenost Orkestra stvarali su veliki šefovi-dirigenti, među kojima su Sergiu Celibidache, Eugen Jochum, Rafael Frühbeck de Burgos i drugi. S Orkestrom su kao dirigenti ili solisti u vlastitim djelima nastupili brojni ugledni skladatelji, kao što su Paul Hindemith, Sergej Prokofjev,

Richard Strauss, Arnold Schönberg i Igor Stravinski, a u bližoj prošlosti i Krzysztof Penderecki, Peter Ruzicka i Jörg Widmann.

U Lisinskom će Orkestrom ravnati istaknuti hrvatski dirigent Ivan Repušić, koji posljednjih godina dirigentsku karijeru gradi u brojnim europskim glazbenim središtima, posebice u njemačkim koncertnim dvoranama i opernim kućama, a od ove sezone preuzet će dužnost šefa-dirigenta Minhenskoga radijskog orkestra.

Iako simfoničari Berlinskoga radija i maestro Repušić surađuju već dugo godina, to će biti njihov prvi zajednički nastup u Hrvatskoj.

S Orkestom će solistički nastupiti mladi hrvatski pijanist Aljoša Jurinić, čije koncerte redovito prati oduševljenje domaće i inozemne publike i kritike te atmosfera koju treba zahvaliti umjetničkoj veličini, ali i jednostavnosti i profinjenosti duha toga mladog umjetnika.

Pobjedom na Natjecanju Robert Schumann u njemačkom Zwickauu 2012., Aljoša Jurinić upisao se kao prvi hrvatski pijanist koji je ušao među finaliste Natjecanja F. Chopin u Varšavi 2015., te bio laureat Natjecanja kraljice Elizabete u Bruxellesu. Dobitnik svih vodećih nagrada za mlade glazbenike u Hrvatskoj, Jurinić nastupa solistički i uz pratnju orkestara u zemlji i brojnim europskim državama te na brojnim festivalima.

U programu koncerta su Istarska suita Natka Devčića, Drugi koncert za klavir i orkestar u g-molu, op. 16 Sergeja Prokofjeva i Prva simfonija u D-duru Gustava Mahlera.

“Najbolji hrvatski umjetnici i jedan od najboljih njemačkih orkestara zajedno na pozornici Lisinskog… Neprocjenjiv doživljaj, zar ne?”, poručuju iz Lisinskog

Komentiraj