Simeone pretvara Atletico iz ratničke u ofenzivnu momčad

Atletico Madrid puno je trgovao ovoga ljeta. Najvažniji izlazni transfer zasigurno je odlazak Antoinea Griezmanna u Barcelonu, zadnji vezni Rodri otišao je u Manchester City, Lucas Hernandez u Bayern, dugogodišnji oslonac Diego Godin u Inter, dok je Gelson Martins završio u Monacu.

Uz odlaske još nekoliko manje bitnih igrača, Atletico je, prema Transfermarktu, uprihodio čak 311 milijuna eura, a dosad je u rekonstrukciju momčadi uložio 243 milijuna, prenosi Dnevnik.hr

Atleticov novi kurs

Međutim, nije to samo standardni ljetni remont – u pitanju je i promjena identiteta. Pod Diegom Simeonom dosad su bili poznati kao ratnici ”s nožem u zubima”, a sada žele postati kudikamo ofenzivnija momčad koja će tražiti gol više, a ne manje.

Atleticov cilj je iskoračiti u samu elitu, a za takvo što ipak će morati postati momčad koja dominira i kontrolira zbivanja na terenu.

U skladu s novim kursom dovodili su i pojačanja; primjerice, Joao Felix, fini portugalski ofenzivac koji je postao najskuplji igrač u Atleticovoj povijesti (126 milijuna eura).

Procurio dio Simeoneovih planova

Engleski novinar sa španjolskom adresom Sid Lowe, na glasu kao ugledan stručnjak za tamošnji nogomet, donosi dio Simeoneovih planova s priprema za novu sezonu.

Prema Loweu, Simeone, koji je dosad uglavnom koristio formaciju 4-4-2 kao bazu svojih planova, uigrava novi sustav. Nova struktura trebala bi biti 4-3-1-2; ova ”jedinica” je Felix u ulozi ”desetke”, a ispred njega trebali bi igrati Diego Costa i Alvaro Morata.

Trojac iza Felixa čine Marcos Llorente u sredini, Saul Niguez lijevo i Hector Herrera desno. Llorente je zadnji vezni pristigao iz Reala, radi se o igraču finog kova, sjajnih dodavanja, čitanja i pregleda igre. On bi trebao biti metronom veznog reda, dok bi svestrani veznjaci Saul i Herrera davali energiju i igru u oba smjera.

Budući da se radi u formaciji bez pravih krila, velike uloge čekaju bekove Renana Lodija, koji je stigao iz brazilskog Athletico Paranaensea, i Kierana Trippiera, donedavnog člana Tottenhama i rijetkog engleskog igrača u Atleticovoj povijesti. Ovaj dvojac trebao bi davati širinu napadu uz obavljanje tradicionalnih bekovskih defanzivnih zadaća.

Puno opcija za Simeonea

Ovakvi planovi značili bi u drugi plan padaju igrači poput kapetana Kokea i Thomasa Lemara. Cilj Rojiblancosa je uključiti se u ravnopravnu borbu s najvećima, a za takvo što nužna je široka rotacija i puno opcija. Primjerice, Simeone može premjestiti Felixa na krilo, ubaciti Lemara umjesto jednog od dvojice robusnih napadača i dobiti formaciju 4-3-3. Također, borba na više frontova znači i da bi svi trebali dobiti dovoljno minuta.

Promjene će se dogoditi i u obrani. Da se poslužimo dnevnopolitičkom terminologijom,Godin je smijenjen, a kao nasljednik se nameće dosadašnji pomoćnik i reprezentativni suigrač Jose Gimenez. Njemu su za pomoć doveli dva stopera – Felipea iz Porta i Marija Hermosa iz Espanyola.

Ostalo je novca za još barem jedno veliko pojačanje

U blagajni je nakon dosadašnjih transfernih prihoda i rashoda ostalo još oko 70 milijuna eura, a prema pisanju španjolskih medija, dobar dio tog novca mogao bi otići za Realova Kolumbijca Jamesa Rodrigueza, čime bi Simeone na raspolaganje dobio doista impresivnu napadačku liniju.

U svakom slučaju, novi Atletico zasigurno će biti jedna od top-priča sljedeće sezone i momčad koju će biti zanimljivo pratiti. Vidjet ćemo kako će teći transformacija i hoće li u budućnosti Atletico 2.0 poremetiti duopol Barcelone i Reala, piše Dnevnik.

Komentiraj