Šime Pavlović: “Najlakše je prozvati glavnu državnu odvjetnicu ili ravnateljicu USKOK-a i galamiti ‘držite lopova'”

Ugledni zadarski odvjetnik Šime Pavlović u razgovoru za novi broj Nacionala govorio je o svojoj knjizi ‘Javna nabava’, koja je već 22. knjiga koju je napisao o različitim problemima koji obilježavaju hrvatsko društvo. Knjiga je nedavno izašla iz tiska, Pavlović na više od 1500 stranica obrađuje temu javne nabave, kroz koju godišnje prolazi četvrtina nacionalnog bruto dohotka ne samo Hrvatske, nego i Europske unije.

Upitan smatra li da USKOK dobro radi svoj posao i može li to sve iskonstruirati, ako je korupcija u javnim nabavama toliko raširena, Pavlović je Nacionalovom novinaru Borisu Bilasu rekao: “Preuveličavamo ulogu USKOK-a kao dijela državno-odvjetničke organizacije. Da bi ostvario svoju zakonsku zadaću, mora imati sve uvjete za ostvarenje pravovremenih i učinkovitih rezultata. Svakog njegova člana trebalo bi prethodno osposobiti, a ne da znanje stječe ‘kroz rad'”, rekao je.

Pita se i što je s PNUSKOK-om, forenzičarima, materijalnim i prostornim uvjetima za rad… “Ne vjerujem da se bez stroge specijalizacije mogu polučiti zadovoljavajući rezultati u suzbijanju kaznenih djela”, rekao je pa nastavio da bi bilo besmisleno, oslanjajući se na godišnja izvješća o radu DORH-a, dati pozitivnu ocjenu samo zato što je ažuran.

“Iza te ažurnosti krije se puno toga negativnoga. Upravo zbog trke za što žurnijim optuživanjem, pri čemu se zapostavlja kvaliteta sveukupnog rada, danas smo ušli u ‘slijepu ulicu’ iz koje Ministarstvo pravosuđa izlaz pokušava naći ‘prisilnim’ uklanjanjem mogućnosti ukidanja presuda u dva ili više navrata tako što se nastoji poslužiti ‘solomonskim’ rješenjem da u ponovljenom žalbenom postupku sud drugog stupnja više ne bi mogao ukinuti osporenu presudu prvostupanjskog suda, već sam riješiti predmet. Takvo ‘silovanje’ ZKP-a dovelo bi do flagrantnog kršenja ljudskih prava u kaznenom postupku, prava zajamčenih Ustavom RH i člankom 6. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda”, pojasnio je.

Pavlović navodi da svemu tome, ako ne u odlučujućoj mjeri, doprinose površne i loše provedene istrage. “Krajnje je vrijeme da se nadležna tijela, pojedine znanstvene institucije i pojedinci angažiraju u otkrivanju uzroka takvog stanja i načina otklanjanja uočenih razloga, a ne palijativnim mjerama zamagljivati stanje u kojem se već godinama nalazimo. Najlakše je prozvati glavnu državnu odvjetnicu ili ravnateljicu USKOK-a i galamiti ‘držite lopova'”, zaključio je za Nacional Pavlović.

Cijeli intervju sa Šimom Pavlovićem pročitajte u novom broju Nacionala

ŠIME PAVLOVIĆ: ‘Plenković je povjerenje dao ministrima sklonima mitu’

Komentiraj