Predsjednik Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju akademik Vlatko Silobrčić podnio je ostavku zbog nemogućnosti da procesuira slučaj navodnog plagijata ministra znanosti Pave Barišića, potvrdio je Silobrčić Hini u četvrtak navečer.

Odbor je dobro funkcionirao dok se nije pojavio jedan slučaj, kazao je Silobrčić odgovarajući na pitanje o razlozima ostavke te je najavio da će se odsad još slobodnije zauzeti za rješavanje takvih problema u hrvatskoj znanosti.

Silobrčić ostaje član Odbora dok ga, kako kaže, Sabor ne smijeni, a to bi, dodaje, moglo biti uskoro.

Silobrčić se našao izložen kritikama i pozivima da ga se smijeni nakon što je na dnevni red sjednice Odbora stavio predmet povezan s navodnim plagijatom ministra Pave Barišića.

Prema prethodnim Silobrčićevim izjavama, Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju u arhivi je našao četiri neriješene prijave u kojima se dvije izravno ili neizravno odnose na aktualnog ministra Pavu Barišića te će one biti razmotrene na sjednici Odbora.

Odbor će razmotriti sve četiri prijave i vidjeti ima li osnove da se one uzmu za predmet, a potom će izreći svoje mišljenje, rekao je ranije akademik Silobrčić.

Aktualni ministar znanosti, obrazovanja i sporta Pavo Barišić prijavljen je 2011. zbog navodnih plagijata u članku objavljenom u časopisu “Synthesis philosophica” 2008. godine.

Komentiraj