Šikić: “U Zagrebu u ponedjeljak više od 900 pozitivnih”

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Sandra Šikić u ponedjeljak je u emisiji ‘U mreži Prvog’ izvijestila da je, prema preliminarnim brojkama, u posljednja 24 sata evidentirano više od 900 novooboljelih od koronavirusa u Zarebu.

Pojasnila je da kako su se intenzivirala testiranja, a nalaz PCR testa dobije se unutar 48 sati. Tijekom vikenda su, rekla je Šikić, provodili uzorci za PCR testiranje i za brze antigenske testove, a za sada je podudarnost odlična. Naglasila je da su se antigenski testovi sada mnogo pouzdaniji nego na početku koronakrize.

Bubaš: “Ograničeni smo ljudskim resursima, ovo nije sprint, ovo je maraton”

Pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš je rekla da će se brzi antigenski testovi najprije uvesti na najposjećenijim drive-in lokacijama za testiranje, a to su NZJZ “Dr. Andrija Štampar, Klinika za infektivne bolesti i HZJZ u Rockefellerovoj 2. Ti testovi, pojasnila je, imaju smisla jedino kod osoba koje imaju izražene simptome i na tim punktovima će se raditi trijaža. Ti testovi će, dodala je, biti aplicirani samo kod ljudi koji imaju simptome.

Bubaš je rekla da će se ti brzi testovi moći raditi i preko uputnice, a kada se formira cijena, onda će se moći i platiti. Za Velesajam će se, dodala je, ukinuti on-line naručivanje.

Bubaš se osvrnula na situaciju u Slovačkoj gdje završava masovno testiranje gotovo cijelog stanovništva, kaže da treba vidjeti što će oni postići.

“Nije poanta samo napraviti test i uzeti uzorak. Na Velesajmu se može uzeti 1000 uzoraka, ali tko će to obraditi i u kojem vremenu? Ograničeni smo ljudskim resursima, ovo nije sprint, ovo je maraton. Moramo na optimalan način koristiti i ljudske i materijalne resurse. Pričekajmo da vidimo iskustvo Slovačke, možda ćemo biti pametniji”, poručila je.

Komentiraj