ŠIKIĆ: “Broj uzoraka je velik, može se očekivati da će za nalaz trebati 72 sata”

 

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar Sandra Šikić u petak je u razgovoru za N1 poručila da je situacija s gužvama na testiranju na koronavirus slična kao proteklih dana te da je pritisak i dalje jako velik. “Uzrok pritiska su odluke zemalja u okruženju”, kazala je.

“Apeliram na sve dijagnostičke kapacitete da se uključe, da bismo spriječili negativne reakcije. Broj uzoraka u laboratoriju je zaista velik. 48 sati je vrijeme izdavanja nalaza. Može se očekivati i da će do 72 sata biti potrebno da se izda nalaz. Nismo mi krivi, nego bi trebalo dodatne kapacitete organizirati u Hrvatskoj. Danas imamo nešto povećan broj u odnosu na jučerašnji broj. Sve podatke ćete dobiti na redovitoj pressici”, kazala je Šikić.

Ističe kako u Gradu Zagrebu nema nekih posebnih pikova i kako je situacija epidemiološki pod kontrolom. “Tu se još uvijek radi o povratnicima, ljudima koji trebaju testiranje zbog povratak u zemlju. Ovaj priljev isključivo su turisti, strani državljani, ljudi koji trebaju PCR test. Dolaze i Zagrepčani koji se vraćaju s mora”, zaključila je Šikić.

Komentiraj