Sijamski blizanci Chang i Eng živjeli su 63 godine oženjeni za dvije sestre

Braća Chang i Eng Bunker rođena su u Sijamu (Tajland) u svibnju 1811. godine. Bili su spojeni zajedničkom jetrom te dijelom prsne kosti, no to ih nije spriječilo da vode sasvim normalan život, da uživaju i nastupaju u predstavama i cirkusima.

U SAD su stigli 1829. godine, i zarađivali za život nastupajući sljedećih 25 godina. Njihovi nastupi su bili jako popularni i posjećeni te su im donosili veliku zaradu. Nastupali su pod nazivom Siamese Twins (Sijamski blizanci). Prije nego što su se oženili sestrama Adelaide i Sarah Ann, s kojima su imali 21 dijete, kupili su veliku farmu u Sjevernoj Karolini i čak postali ugledni proizvođači duhana. Obitelji su živjele u odvojenim kućama, ali su one bile sagrađene jedna do druge.

Dana 17. siječnja 1874. prvo je umro Chang. Tad je Engova obitelj odmah zvala liječnika kako bi napravio odvajanje, ali Eng to nije dopustio. Nekoliko sati kasnije umro je i Eng. Njihova zajednička jetra danas je izložena u muzeju u Philadelphiji. O njima je pisao i Mark Twain u priči Sijamski blizanci.

Komentiraj