FaH

SIGURNOST GRANICA: Australski ministar upozorava na neobrazovane izbjeglice

Australski ministar za imigraciju u središte je svoje izborne kampanje 2016. stavio sigurnost granica i imigraciju, upozoravajući da bi smještaj nepismenih izbjeglica ugrozilo sustav socijalne sigurnosti i oduzelo poslove Australcima.

“Neće znati brojati niti pisati na vlastitom jeziku a kamoli na engleskom. Ti će ljudi oduzimati poslove Australcima, u to nema sumnje”, rekao je ministar Peter Dutton za Sky News upitan o predloženom povećanju humanitarne kvote prijema.

“Puno njih bit će nezaposleno, čekat će u redovima za nezaposlene pa će predstavljati veliki trošak, nema smisla uljepšavati činjenice”, rekao je Dutton u intervjuu u utorak.

Sigurnost granica i imigracija vruće su političke teme u Australiji. Ta zemlja odlučila je tražitelje azila slati  u prihvatne centre na otoke u Tihom oceanu gdje više nemaju mogućnost podnošenja zahtjeva za azilom.

UN je u više navrata kritizirao takvu useljeničku politiku gdje se migranti nalaze u zatočeničkim logorima. U posljednja dva mjeseca dvoje tražitelja azila zatočenih na otoku Nauru zapalilo se a jedna od njih, Iranka, je i umrla.

Broj izbjeglica koji pokušavaju stići do Australije mali je u odnosu na one koji se slijevaju u Europu. Vlada je prošle godine obećala primiti 12.000 izbjeglica iz Sirije, uz 13.750 njih u okviru godišnje kvote.

Oporbena Laburistička stranka lijevog centra kaže da će udvostručiti godišnju kvotu na 27.000 do 2025. godine ako pobijedi na izborima 2. srpnja.

Komentiraj