‘Sigurna okupljanja’: Predstavljena platforma za procjenu rizika događanja okupljanja

U srijedu je u Zagrebu predstavljena internetska platforma ‘Sigurna okupljanja‘. Riječ je o alatu koji pomoću provjerenog algoritma procjenjuje rizik događanja i certificira njegovu sigurnost u smislu poštivanja važećih epidemioloških mjera.

“Što se tiče organizatora, pomoću algoritma mogu na brz i jednostavan način provjeriti je li njihovo događanje u skladu s mjerama. U slučaju promjene mjera sustav će im izdati upozorenje, a i omogućit će varijacije s obzirom na mjere po županijama. Ako je sve u skladu s preporukama, organizatoru se izdaje certifikat, a posjetiteljima šalje poruka da je određeno okupljanje za njih sigurno”, objasnio je potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek kazala je kako u Hrvatskoj kulturni život nije bio u potpunosti zaustavljen, kao u nekim drugim zemljama, ali da su masovnija okupljanja ipak bila nemogućena većinu vremena. Nada se, dodaje, da će već početkom ljeta veća okupljanja ponovno biti omogućena. Ova aplikacija, smatra, tome će dati veliki doprinos.

Prilikom izrade platforme i prilagodbe algoritma konzultirani su predstavnici kulturnih i kreativnih industrija. Platforma je inspirirana belgijskiim modelom koji je prihvatila belgijska vlada kao službeni alat za procjenu rizika događanja. U prvih 14 dana prijavljeno je 14 tisuća događanja te je koncept polučio izuzetno veliki uspjeh.

“Godišnji promet kreativnih i kulturnih industrija je prije korone, na razini EU, bio čak 643 milijarde eura, a ta branša je zapošljavala 8 milijuna ljudi. Upravo je taj sektor bio najpogođeniji ovom situacijom i upravo će on, po svemu sudeći, imati najdulji put prema oporavku. Tome treba pridodati i činjenicu da su upravo kreativne industrije jedan od najvećih promotora naše zemlje, posebice njene turističke ponude”, istaknuo je predsjednik Zajednice kreativnih i kulturnih industrija HGK Tomo in der Mühlen.

Trenutno je dovršen testni model platforme s ključnim funkcionalnostima koji se primarno odnosi na okupljanja kulturnoga tipa (koncerte, festivale, kazališne predstave, izložbe i sl.). Model će od danas biti ponuđen zainteresiranim javnostima, posebice organizatorima događanja, na uvid kako bi se putem njihovih komentara uvela dodatna poboljšanja. Javno savjetovanje o platformi otvoreno je do 20. svibnja.

Nositelji platforme su Hrvatska gospodarska komora i Ministarstvo kulture i medija, uz partnerstvo Stožera civilne zaštite RH i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a u trenutnoj fazi obuhvaća događanja koja uključuju profesionalni kulturno-umjetnički sadržaj.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner