Sidorov: “Bude li dogovora, rusko cjepivo stiže za dva do tri tjedna”

Pod pretpostavkom da hrvatska i ruska strana postignu dogovor o cjepivu, moguća je isporuka u roku od dva do tri tjedna, rekao je u srijedu za Hinu glasnogovornik veleposlanstva Matvej Sidorov.

Ministar zdravstva Vili Beroš jutros je kazao da vlada razmišlja o nabavi ruskog cjepiva Sputnjik V i prije nego ga odobri Europska agencija za lijekove (EMA).

“Mi smo diplomatskim kanalima spremni dati impuls da se isporuka ubrza”, kazao je Sidorov.

Što se tiče količine cjepiva koja bi mogla stići u jednoj pošiljci, to je već pitanje logističkih mogućnosti Hrvatske budući da cjepiva imaju rok trajanja, dodao je.

Jutarnji list je objavio jučer, pozivajući se na izvore bliske vladi, da se radi o milijun doza.

No, ponavlja Sidorov, sve ovisi o tome kakav se postigne dogovor s proizvođačem, Ruskim fondom za izravna ulaganja (RDIF), a ovisno o njegovim kapacitetima “ograničenja u načelu nema”.

EU ne priječi da države zaključuju ugovor o nabavi cjepiva s onim proizvođačima s kojima Komisija nije zaključila ugovor, što je slučaj sa Sputnjikom. Zemlja koja nabavi takvo cjepivo sama je odgovorna za odobravanje toga lijeka, ali samo za svoj teritorij. To je dosad u EU učinila samo Mađarska.

Rusija namjerava zatražiti odobrenje EMA-e za svoje cjepivo, navodno u travnju.

U slučaju dogovora s ruskom stranom Hrvatska ima dvije opcije, može dopremiti rusko cjepivo i držati ga na zalihama do odobrenja EMA-e ili ga odobriti sama i početi cijepljenje čim Sputnjik stigne.

Komentiraj