Siddharta ugostio Damira Urbana

LIDIJA MATAJA

Novi singl Siddharte uoči nastupa u Tvornici kulture i proslave 20 godina karijere

Slovenski rock bend Siddharta prošle godine proslavio je dva desetljeća rada, što je obilježio objavom dvaju albuma ‘’Infra’’ i ‘’Ultra’’. U ljeto prošle godine Siddharta je objavio prvi dio svoje priče, album ‘’Infra’. U studenom 2015. predstavljen je drugi album ‘’Ultra’’ koji će 26. veljače izaći i u Hrvatskoj, a nedavno je objavljen i singl ‘’Strele v maju’’ (‘’Munje u svibnju’’), na kojem gostuje hrvatski glazbenik Damir Urban. ‘’Urban je umjetnik koji uživa veliko poštovanje članova benda. Sa svakim svojim novim izdanjem iznenađuje i pomiče granice. Iako koketira s mainstreamom, ne pokorava mu se, nego uvijek drži svoj stav. Osjetili smo da je u tome sličan nama i da bismo nešto mogli napraviti zajedno. Poslali smo mu nekoliko pjesama koje smo snimali za album ‘Ultra’ i on je odabrao ‘Strele v maju’ (‘Munje u svibnju’). Poslije kraćeg brainstorminga došli smo do nekoliko ideja za tekst. Urban je napisao hrvatsku verziju, a poslije toga Tomi ju je preveo i dodao slovenski dio’’, objasnio je za Nacional Jani Hace, producent i basist Siddharte.

Iako je pjesma s Urbanom i odličan ulaz grupe na hrvatsko tržište, to nije bio glavni cilj: ‘’Ideja suradnje je bila u tome da u vrijeme kada se svugdje oko nas raspadaju ljudski odnosi i dešavaju se veliki egzodusi kojima smo više manje nijemi svjedoci, pokušavamo izraziti svoj stav prema tome. Ima jedan stih u pjesmi koji je jako važan za razumijevanje te pjesme a kaže ‘Mi sanjamo na istom jeziku’. Na svoj način pokušavamo dodati mali kamenčić u ime udruživanja, a ne razilaženja.’’

Siddharta ima status najpopularnije i najuspješnije rock grupe u Sloveniji proteklih 20 godina i zavidan uspjeh u Europi. Bend je osnovan 1995. i njihov prvi album ‘’ID’’ iz 1999. odmah je skočio na vrhove glazbenih ljestvica. Taj uspjeh su nadmašili 2001. s albumom ‘’Nord’’, koji je premašio potom već sljedeći album ‘’Rh-’’ 2003., kada su i rasprodali koncert na Stadionu Bežigrad. Zatim je uslijedio ‘’Petrolea’’ 2006. i 2009. ‘’Saga’’. To je ujedno bio njihov prvi album koji nisu snimali u Sloveniji, nego u Los Angelesu i to s poznatim producentom Rossom Robinsonom koji je dvije godine kasnije s njima radio šesti album ‘’VI’’, snimljenim uživo na stadionu Stožice. Među rekordima koje ova slovenska petorka drži zasigurno je nastup 2003., pred više od 30 tisuća ljudi na ljubljanskom stadionu Bežigrad. Dvije sezone kasnije odsvirali su maratonski petosatni koncert. Osvojili su više od 30 nagrada i ostvarili brojne suradnje, među kojima se izdvajaju one sa Simfonijskim orkestrom RTV Slovenije na Križankama 2003. te rad s Rossom Robinsonom (Korn, At The Drive-in, Slipknot, Limp Bizkit…).

Hace je za Nacional pokušao objasniti i zašto se malo slovenske glazbe emitira na hrvatskim radijskim stanicama i kaže da bi to trebalo pitati i one koji su za to odgovorni, a to su muzički urednici. ‘’Možda je jedan od mogućih razloga i jezik, iako je to smiješno jer su nam jezici vrlo slični. Tu je sigurno i pitanje interesa većine slovenskih muzičara. Mogu pokušati odgovoriti i s pitanjem: zašto se u eteru većine slovenskih radijskih stanica – čast iznimkama – mogu čuti uglavnom samo najkomercijalniji izvođači? Naša želja je da prebrodimo sve te predrasude po pitanju jezika i nacionalnosti. U Tvornicu kulture 24. ožujka dolazimo treći put i uvijek se radujemo hrvatskoj publici koja nas je svaki put primila na najljepši mogući način’’, rekao je Hace.

Komentiraj