FaH

ŠIBENSKA UPRAVA: DORH u Washingtonu obranio Grad Šibenik i Hrvatsku

U šibenskoj gradskoj upravi u srijedu su s velikim zadovoljstvom primili vijest da je Arbitražno vijeće pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu (ICSID) u cijelosti odbilo tužbeni zahtjev američko-belgijskog investitora obitelji van Riet, koja je od Republike Hrvatske tražila naknadu od 32 milijuna dolara štete zbog propalog ulaganja u Zablaću.

Informaciju o tome objavilo je Državno odvjetništvo RH (DORH) na svojim internetskim stranicama.

Navedeni investitori su još u mandatu gradonačelnice Nede Klarić (2005.-2009.) htjeli ulagati na području zaštićenog područja oko tvrđave sv. Nikole, u blizini zemljišta koje je otkupio švicarski konzorcij ‘TFI Gestion’.

Nakon neuspjelih pregovora sa šibenskom gradskom upravom, američko-belgijski investitori zaključili su da ih je druga strana dovela u zabludu i odlučili ih tužiti pa je slučaj kao pravni zastupnik Šibenika i Republike Hrvatske preuzelo Državno odvjetništvo RH (DORH).

“Možemo samo čestitati Državnom odvjetništvu što su obranili interese grada i države jer šibenska gradska uprava nije obmanula belgijske investitore. Za Zablaće je proteklih godina bilo zainteresirano više stranih ulagača, a gradska uprava im je svima pod jednakim uvjetima osigurala uvjete za ulaganje. Nedavno smo razvoj tog dijela grada uredili i novim Generalnim urbanističkim planom (GUP) i očekujem da će švicarski investitori uskoro tamo realizirati svoj projekt”, rekao je u srijedu za Hinu zamjenik šibenskog gradonačelnika Danijel Mileta.

Tužitelji su, kako je priopćeno iz DORH-a, u tužbi tvrdili da je Republika Hrvatska povrijedila Ugovor sklopljen između Vlade Republike Hrvatske i Belgijsko-luksemburške ekonomske unije o uzajamnom poticanju i zaštiti ulaganja (BIT) time što je nadležno tijelo dalo pogrešne informacije o statusu prostornog planiranja za zemljište koje je strani investitor (tužitelji) kupio za izgradnju luksuznog turističkog kompleksa kod Šibenika.

Tvrdili su da su tako pretrpjeli štetu u visini od 32 milijuna USD, a ispalo je da su  kupili atraktivno zemljište na obali bez da su prethodno na pravilan način utvrdili što se, kako i pod kojim uvjetima može graditi na tom zemljištu.

Državno odvjetništvo je osporilo njihove navode i pružilo potrebne dokaze, što je Arbitražno vijeće prihvatilo u cijelosti. Obrazlažući odluku i razloge odbijanja tužbenih navoda Arbitražno vijeće je odbacilo sve kritike (primjedbe) na račun hrvatskih propisa o prostornom planiranju i postupanje nadležnih tijela u njihovoj primjeni te naglasilo da investitori moraju snositi posljedice svojih propusta u angažiranju stručnih osoba koje bi trebale provesti dubinsku analizu prije samog ulaganja, a što tužitelji nisu učinili, kažu u DORH-u.

Državno odvjetništvo izrazilo je zadovoljno što pravorijek Arbitražnog vijeća potvrđuje da su zahtjevi tužitelja obitelji van Riet bili u potpunosti neosnovani i da Republika Hrvatska nije povrijedila niti jednu od svojih međunarodnih obveza prema stranim ulagačima-investitorima.

 

Odvjetnik Baica: Arbitražni postupak u Washingtonu nema veze s projektom konzorcija ‘TFI Gestion’

“Arbitražni postupak vođen u Washingtonu nema veze s našim projektom, a kao pravnik mogu samo kazati da njihova tužba nije bila osnovana. Postupili su neoprezno, nisu unaprijed provjerili sve činjenice i zato je njihov tužbeni zahtjev odbijen. Što se pak tiče našeg projekta, sve ide svojim tijekom i očekujem da ćemo iza Nove godine dobiti Urbanistički plan uređenja kako bismo tijekom iduće godine mogli početi graditi”, rekao je Hini u ime švicarskog konzorcija ‘TFI Gestion’ poznati šibenski odvjetnik Branko Baica.

Oni kod Šibenika planiraju graditi novu četvrt u kojoj će živjeti između tri i tri i pol tisuća ljudi, a u vrijeme sezone u hotelima i drugim turističkim kapacitetima boraviti još toliko gostiju. Ideja je da to neće biti turistički resort, da neće biti apartmanizacije niti ‘žice’, nego nova gradska četvrt sa svim potrebnim sadržajima, od stanova do ambulanta, trgovina, vrtića i crkve koju će graditi u suradnji s lokalnom župom.

Baica kaže da žele izgraditi sve one sadržaje koje Zablaće sada nemaju, a koje će moći koristiti i Šibenčani te privući tamo sve one koji imaju interesa kupovati nekretnine u jednom takvom novouređenom dijelu grada.

U sklopu investicije vrijedne između 400 i 500 milijuna eura, u Zablaću namjeravaju izgraditi i nekoliko hotela, od luksuznih do manjih obiteljskih, butik hotela, a dio ponude uključivat će i medicinski wellness, tako da će nova četvrt biti kombinacija stambeno-turističke zone koja će živjeti tijekom cijele godine. Prema zamislima zadarskog arhitekta Nikole Bašića, na tom prostoru namjeravaju reinterpretirati kulturno i tradicionalno nasljeđe Dalmacije, najavljuje u ime ulagača odvjetnik Baica.

Komentiraj