Šibenska policija: “Ubojstva su počinjena kineskom verzijom kalašnjikova koji je ilegalno posjedovao”

Šibenska policija na konferenciji za novinare iznijet će detalje četverostrukog ubojstava i samoubojstva u Šibeniku i Vodicama u subotu, 30. siječnja.

Načelnik PU šibensko-kninske Ivica Kostanić na početku je iznio kronologiju slučaja.

“U 12.56 smo zaprimili dojavu da je u Vodicama u Mercedesu pronađen mrtav muškarac. Našli smo ga s prostrjelnim ranama. Hitna pomoć nas je obavijestila o još tri mrtve osobe na Južnoj magistrali. Utvrđeno je da imaju prostrijele rane. Za počiniteljem je raspisana tjeralica. Za vrijeme očevida u 18:22 dobili smo dojavu da je na području Vodica viđeno vozilo. Dojava je bila od građana i moram zahvaliti građanima na pomoći”, rekao je i dodao da je u vozilu pronađeno mrtvo tijelo osumnjičenog.

“Utvrdili smo da je koristio oružje kalibra 7.62, kineska verzija kalašnjikova. Ubio je troje ljudi kraj Šibenika i onda autom ubijenog 60-godišnjaka je krenuo prema Vodicama. Parkirao ispred trgovine oštećenog 47-godišnjaka. Kad je izašao, iz istog oružja je ispalio hice u njega. Onda je krenuo Škodom izvan Vodica i 2 km dalje izašao iz vozila i ubio se iz istog oružja”, kazao je. Utvrđeno je da je osim tog oružja posjedovao i pištolj, pušku s optikom te 302 komada streljiva.

“Utvrdili smo da su motivi poslovne naravi i vezani za predstačajni postupak”, rekao je Ivica Kostanić.

Kostanić kaže da je počinitelj kalašnjikov nabavio ilegalno te istražuju kako.

“Uzeli smo dokumentaciju koja se odnosi na stačajni postupak i to se proučava i u kontaktu smo s Trgovačkim sudom. Ali da se ičim pokazivalo da bi moglo doći do ovoga, ne. Nije bilo oproštajnog pisma”, odgovorio je načelnik na novinarsko pitanje je li postojala neka najava.

“Radilo se o poslovnom sastanku koji je dogovoren u tom skladištu, i trebao je biti odigran između četiri osobe. Tri ubijene i ubojice. A u Vodicama je došao ispred trgovačkog centra i čekao”, kazao je načelnik. Dodao je da je kod skladišta pronađeno 16 čahura, a u automobilu 47-godišnjaka 21.

“Sve oružje je bio nelegalno iako je on bio lovac, ali to oružje mu je ranije bilo oduzeto vezano za jedan postupak, nasilje u obitelji. 2009. mu je oduzeto oružje, 2014. je vraćeno oružje. No, 2018. 10. rujna oružje mu je opet oduzeto zbog prijetnji jednoj osobi. No, tada nisu utvrđeni elementi, ali kad je policija ušla u kuću našli su da je oružje čuvao nesukladno zakonu. I podnijeli smo prekršajni prijedlog i postupak je bio u tijeku”, rekao je i dodao da je u jednom automobilu pronađen pištolj CZ i 125 komada streljiva, u drugom automatska puška s 28 komada streljiva, i lovačka patrona, a u kući streljivo za pištolj.

Kostanić je otkrio i da se ubojstvo na Ražinama dogodio sat vremena nakon što je počeo sastanak u skladištu.

Komentiraj