Oko 200 ugostitelja iz Dalmacije, Slavonije, Istre i Zagreba okupilo se u utorak u Lozovcu u blizini Šibenika kako bi raspravljali o odluci Ministarstva financija da se stopa PDV-a za ugostiteljske usluge poveća s 13 na 25 posto, a zaključke kojima se namjeravaju obratiti Vladi donijet će na Kongresu ugostitelja i turističkih radnika, koji će se od 27. do 29. studenoga održati u Splitu.

Domaćin sastanka bila je Koordinacija ugostitelja četiriju dalmatinskih županija, a oko 200 uzvanika u restoranu  u Lozovcu  dočekali su predsjednik Ceha ugostitelja pri Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) Nenad Šepak i predsjednici tog ceha iz Dubrovnika, Splita i Zadra Tonći Bitanga, Ante Roso i Stipe Knežević te predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije Joso Smolić.

“Šaljemo poruku Vladi, ministru financija Mariću i Saboru da smo kao ugostitelji došli u bezizlaznu situaciju jer su odluke nove Vlade došle preko noći i nitko nije znao za povećanje PDV-a. Sve ugostitelje to je neugodno iznenadilo, a problem nam je svima zajednički – to što stopa PDV-a raste za 12 posto. Cijene ne možemo dizati jer – ako ih podignemo – ugrozit ćemo svoju poslovnost i manje ćemo prodavati svoje proizvode”, rekao je Joso Smolić.

Istaknuo je kako je u svim konkurentnim zemljama, poput Italije i Grčke, PDV na ugostiteljske usluge znatno manji od onog u Hrvatskoj te da povećanje na 25 posto “ruši kompletnu domaću turističku strategiju najmanje do 2020. godine”.

“Otkako je prije tri godine PDV na ugostiteljske usluge smanjen, dobili smo 10.000 više zaposlenih u ugostiteljstvu i više od 2000 ugostiteljskih firmi. Bili smo na dobrom putu i nije mi jasno zašto sada taj dobar smjer idemo mijenjati. Stope poreza često mijenjamo poput čarapa i takva praksa sigurno će preplašiti i velike inozemne investitore”, ocijenio je Smolić i dodao da je u utorak ujutro u Šibeniku razgovarao s premijerom Andrejom Plenkovićem, koji je službeno boravio u tom gradu.

“Sastali smo se kratko i iznio sam mu naše probleme, a on mi je priznao da je i sam bio skeptičan prema odluci da se ide na 25 posto PDV-a na ugostiteljske usluge. No, dodao je da će ugostitelji taj PDV kompenzirati drugim načinima”, rekao je Smolić.

Nenad Šepak iz HOK-a rekao je kako je smanjenje PDV-a prije tri godine bilo jedini pravi zakon koji je pomogao ugostiteljima.

“I sad se taj zakon ovim novim mjerama ruši. U Hrvatskoj je gotovo 20.000 tisuća malih ugostitelja koji su na taj način zaposlili sebe, a kroz svoj posao zapošljavaju i druge. U sezoni se ta brojka penje i na 60.000 tisuća zaposlenih, a ovakvim odlukama igraju se sudbinama svih tih ljudi. O povećanju PDV-a, jasno, nas nitko nije ništa pitao”, rekao je Šepak, a nezadovoljstvo činjenicom da se nitko iz Vlade s njima nije konzultirao u vezi s rastom PDV-a izrazili su i Roso i Knežević.

Ogorčeni su, rekli su, jer su pozivali ministre i druge stručnjake da im se pridruže na jednom od mnogih okruglih stolova koje su organizirali o toj temi.

Tijekom rasprave u restoranu u blizini Šibenika nazočni ugostitelji otvoreno su i glasno negodovali ocjenjujući da je zakon donesen u korist velikih igrača, poput Ivice Todorića, a ne zbog malih obrtnika i gospodarstvenika. Isticali su kako im je dosta da ih se tretira kao lopove i kriminalce jer svi oštriji zakoni u Hrvatskoj počinju baš s ugostiteljima.

“Ako je Sanader nekad davno govorio da smo u banani, sad smo u nju napokon i došli. Ovim potezom izgubit ćemo brojna radna mjesta”, rekao je Tonći Bitanga iz Dubrovnika, a ugostitelj sa Šibenske rivijere, vlasnik restorana “Opat” na Kornatima Ante Božikov istaknuo je kako su neki prijedlozi porezne reforme “toliko drastični da bi možda bilo najpametnije i najefektnije usred turističke sezone zatvoriti restorane pa neka u Vladi vide kako bi to utjecalo na hrvatski turizam”.

Na sastanku u Lozovcu ugostitelji nisu donijeli konačne zaključke koje će predočiti Vladi, ali su najavili još nekoliko sastanaka u Istri i Slavoniji.  Konačne zaključke donijet ćemo na Kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika, najavio je u ime domaćina Joso Smolić iz HOK-a Šibensko-kninske županije.

Ministar turizma Capelili  je za današnjeg  posjeta izaslanstva Vlade Šibeniku rekao da će se povećanje PDV-a kompenzirat na druge načine  “te učiniti sve kako bismo kvalitetno dočekali novu turističku sezonu”.

Komentiraj