FaH

ŠIBENIK Tijekom Adventa spriječeno da u prirodi završi 80.000 komada plastične ambalaže

Po jedna kuna od svakog proizvoda prodanog prvog dana nove godine na šibenskoj “Adventuri”, jedinom “plastic-free” božićnom sajmu u Hrvatskoj, bit će utrošena za čišćenje podmorja, doznaje se u šibenskoj gradskoj upravi koja ove godine u suradnji s Nacionalnim parkom Krka ekološkim blagdanskim akcijama nastoji aktualizirati problem plastifikacije prirode koja sustavno uništava floru i faunu.

Tijekom gotovo mjesec dana održavanja adventskog sajma u središnjem gradskom parku, Perivoju Roberta Visianija, sva ambalaža u kojoj se prodavala hrana i piće bila je od ekoloških materijala pa organizatori procjenjuju da su tako spriječili zagađenje prirode s više od 90.000 komada plastične ambalaže.
Finale akcije bit će u nedjelju, prvoga dana nove godine i posljednje večeri šibenske “Adventure”, kada u parku nastupa grupa Elemental, a svi ugostitelji odreći će se jedne kune od svakoga prodanog proizvoda za potrebe čišćenja šibenskog podmorja.
“Simbolička je to gesta, kao svojevrsna novogodišnja odluka koja za cilj ima aktualizirati problem plastifikacije prirode koja sustavno uništava floru i faunu. Što nas više ima, više možemo napraviti za očuvanje prirode” – poručuju šibenski ugostitelji koji su putem javnog poziva ove godine dobili štandove na “Adventuri”.
Iako taj sajam u nedjelju završava, “plastic-fre”‘ priča tek počinje, najavljuju u šibenskoj gradskoj upravi.
“Riječ je o opsežnom, sveobuhvatnom i dugoročnom procesu koji se tiče svih nas, pa je tako i akcija čišćenja podmorja predviđena na Svjetski dan planeta Zemlje, 22. travnja 2017. Pozivamo sve ekološki osviještene sugrađane, udruge i institucije da nam se pridruže u akcijama čišćenja koje će u travnju biti organizirane jer zajedno trebamo prenijeti snažnu poruku i opravdati činjenicu da se Šibenik kreće na putu prema pametnim i ekološki održivim gradovima – poručili su organizatori “Adventure”.

Pod imperativom ekološke osviještenosti, naša će ekološki osviještena božićna bajka svoj doprinos očuvanju prirode dati i duboko u 2017. godini kad će nas još jednom podsjetiti da nastavimo živjeti “plastic-free”, i danas i sutra, rekli su organizatori iz šibenske gradske uprave koju je u ekološkom Adventu podržala i Turistička zajednica Šibenika te Nacionalni park Krka.

Komentiraj