Izjava državnog tajnika za obrazovanje Matka Glunčića da su za loše rezultate hrvatskih školaraca u istraživanju PISA ‘krivi’ učenici s posebnim potrebama i pripadnici nacionalnih manjina, izazvali su danas veliku butu i na sjednici Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu.

“Predsjednik Odbora za znanost krši Poslovnik i odbija uvrstiti raspravu o Glunčiću na dveni red iako trećina članova to traži”, napisao je SDP-ov Bojan Glavašević na Twitteru. Dodao je kako je jasno da HDZ i Andro Krstulović Opara bježe od rasprave o spornim izjavama Glunčića. “Loša parlamentarna praksa!”, napisao je.

“Tvrdite da diskriminacija određenog dijela djece nije ono od čega ovaj odbor treba bježati… Ako me uspijete uvjeriti da u nekom od nacionalnih dokumentata piše da se ta djeca smiju diskriminirana, uvjerit ćete me da je ta tema i sramotan postupak državnog tajnika nije u djelokrugu rada ovog odbora”, rekla je na sjednici SDP-ova Sabina Glasovac, prenosi N1.

Glasovac je tražila i prekid sjednice, te raspravljanje o ovoj točki sljedećeg tjedna.

Krstulović Opara tvrdi da je ponudio opoziciji koja je manjinska u odboru kolegijalni odnos i da je opozicija to odbila.

“Lažete! Javno lažete!”, kazala je Glasovac.

“Možete li to još jednom, glasnije kazati!”, kazao je Opara.

“Mogu. Lažete”, kazala je.

On joj je uzvratio da to govori o njoj i da se ne ponaša parlamentarno te ustvrdio da opoziciji nije stalo do rasprave, već do showa inače ne bi optužila predsjednika četiri puta da laže. Kazala mu je onda još jednom da laže.

I Branimir Bunjac iz Živog zida također je prozvao šefa odbora zbog odbijanja da se na Odboru za znanost raspravlja o izjavama državnog tajnika.

“Ovako izgleda demokracija na način Andre Krstulovića Opare koji o sebi govori u trećem licu. I to nešto govori. Autokracija i stvaranje privida za demokracijom je iskaz toga da se ovdje želi braniti rasprava, ali manipuliranjem”, rekla je Glasovac Krstulović Opari. Sjednica je odgođena do 22. ili 23. prosinca.

Glavašević je na Twitteru napisao i kako je Zlatko Hasanbegović sa sjednice Odbora ‘izjurio uz tresak vrata’. “A brate mili, ova sjednica. Ima li uopće smisla planirati budućnost?!”, pita se Glavašević.

Komentiraj