Shakiru čeka suđenje zbog navodne utaje poreza, kazna bi mogla biti osam godina zatvora

Shakiru čeka suđenje u Španjolskoj koja je protiv nje podnijela kaznenu prijavu zbog navodne utaje poreza, zbog čega je optužena da nije platila 13,9 milijuna dolara u periodu između 2012. i 2014. godine.

Španjolske vlasti traže zatvorsku kaznu od osam godina za Shakiru zbog optužbi da je koristila lažne tvrtke kako bi prikrila svoje prihode ostvarene između 2012. i 2014. godine. U svom prvom komentaru na suđenje, otkako je slučaj procurio u javnost, Shakira je ustvrdila da je nedužna i optužbe smatra izmišljenima. U novom intervjuu za Elle rekla je: “Od danas im ne dugujem ništa. Savjetovala me jedna od četiri najveće tvrtke stručnjaka za poreze na svijetu, PricewaterhouseCoopers.” Istom prilikom izrazila je svoju uvjerenost u transparentnost svoje zarade.

Španjolski sudac je 27. rujna odobrio suđenje za ovaj slučaj, a tužitelji traže kaznu od osam godina zatvora. Shakirini predstavnici kažu da je ona platila sve što je dugovala vladi, uz tri milijuna eura kamata. Datum suđenja još nije određen. U intervjuu za Elle, Shakira je također ustvrdila da su optužbe, koje je smatrala lažnima i bez dokaza, pokušaj španjolske vlade da iznudi sporazume o nagodbi putem gnjusne medijske kampanje i prijetnje narušavanju njezinog ugleda. Također je opisala da su takve tvrdnje uobičajene među poreznim vlastima Španjolske, rekavši da je to njihov stil.

“Dobro je poznato da španjolske porezne vlasti to često čine ne samo sa slavnim osobama poput mene, već se to nepravedno događa i redovnim poreznim obveznicima. To je njihov stil. Ali uvjerena sam da imam dovoljno dokaza koji podupiru moj slučaj i da će pravda prevladati u moju korist.” U srpnju ove godine Shakira je odbila nagodbu koju su ponudili tužitelji, što je dovelo do toga da slučaj sada ide na suđenje.

Shakira se neizravno osvrnula i na tvrdnje iz 2018. godine kada su njezini predstavnici ponovno odbacili optužbe i ustvrdili da pjevačicu vlada koristi kao žrtveno janje kako bi prisilila krivce porezne obveznike na priznanje. U prošlosti su slične optužbe iznesene protiv slavnih nogometaša Cristiana Ronalda i Neymara, među ostalim slavnim osobama. U izjavi koju je Shakirin publicist poslao BBC Newsu, stoji da je pjevačica potpuno uvjerena u svoju nevinost i naziva slučaj kršenjem njezinih prava. Optužbe, koje datiraju iz 2018., proizlaze iz navoda da je Shakira provela više od pola godine svake godine u Španjolskoj između 2012. i 2014.

 

 

Komentiraj