Projekcijom snimke izuzetno uspješnoga kazališnog uprizorenja slavne Shakespearove komedije “Kako vam drago” zagrebačko kino Tuškanac u nedjelju nastavlja s obilježavanjem 400 godina od smrti slavnoga engleskog i svjetskog dramatičara.

Predstava “Kako vam drago”, koja će se prikazati na velikom platnu “Tuškanca”, postavljena je krajem 2015. godine na scenu londonskog National Theatrea, u režiji britanske redateljice Polly Findlay.

Poznata je to priča o Rosalindi, kćeri prognana vojvode, koja s rođakinjom Celijom bježi u šumu, maskira se u muškarca i zaljubljuje u Orlanda. U glavnoj ulozi, inače jednoj od najatraktivnijih ženskih komičnih uloga iz Shakespeareovih djela koju su dosad utjelovile neke od najpoznatijih britanskih glumica, ovaj puta nastupila je Rosalie Craig.

Ta je dobitnica nagrade dnevnika Evening Standard za najbolju izvedbu u mjuziklu 2013. godine i za ulogu Rosalinde dobila niz pohvala kazališnih kritičara, kao i sama predstava, koja je prva izvedba te proslavljene Shakespearove komedije u National Theatreu nakon trideset godina.

Filmski programi Hrvatskog filmskog saveza pridružili su se ciklusom “Kazalište na filmskom platnu: William Shakespeare – 400 godina od smrti” svjetskom obilježavanju okrugle obljetnice posvećene velikom piscu.

Dosad je u “Tuškancu” prikazan niz kazališnih uprizorenja Shakespearovih drama i komedija produciranih u svjetskim kazalištima, među ostalim, “Hamleta” (Barbican Theatre) u režiji Lyndsey Turner, “Zimska priča” (Kenneth Branagh Theatre Company) u režiji Roba Ashforda i Kennetha Branagha, “Tit Andronik” (Shakespeare’s Globe Theatre) u režiji Lucy Bailey.

Komentiraj