HINA/ SFeraKon

SFeraKon od 13. do 15. svibnja na zagrebačkom FER-u

Na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva od 13. do 15. svibnja održava se 38. izdanje SFeraKona, najstarije i najuglednije konvencije znanstvene fantastike u ovom dijelu Europe koja uobičajeno okupi više od tisuću posjetitelja.

Počasni gosti ovogodišnjeg SFeraKona su Tatjana Jambrišak, književna prevoditeljica, urednica, spisateljica, pjesnikinja i peterostruka dobitnica nagrade SFERA, Shane Turgeon, tattoo umjetnik specijaliziran za tetovaže iz Star Wars svijeta te Marta Nowak, višestruko nagrađivana mlada cosplayerica iz Poljske, poznatija kao Calypsen Cosplay, najavljeno je iz SFere, Društva za znastvenu fantastiku.

Novost u ovogodišnjem programu je svečanost otvorenja kojom će SFeraKon posebno obilježiti 40 godina SFere, društva koje ga organizira, uz tematsku predstavu Sretan rođendan kapetane Kirk Teatra Gaudeamus te prigodan koncert ansambla Glazbene staze na kojem će se biti izvedena i originalna domaća žanrovska skladba Event Horizont skladateljice Biance Ban, u duhu promocije domaćih uradaka žanra koji je okosnica svih SFeraKona.

Uz domaću obljetnicu SF fandoma, proslavit će 50 godina Zvjezdanih staza, a dostojno obilježavanje pola stoljeća od emitiranja prve epizode kultne SF serije SFeri i SFerakonu pomoći će hrvatska Star Trek udruga, USS Croatia.

Počasni duhovi (Ghost of Honour) su Ivana Brlić-Mažuranić, čije Priče iz davnine slave svoje prvo stoljeće, Frankenstein, jer je prošlo ravno stotinu godina od ljeta kad je devetnaestogodišnja Mary Shelley napisala i tako utemeljica SF kao žanr koji promišlja znanosti i njezin utjecaj na ljudsko društvo, te Douglas Adams, britki britanski pisac i autor kultnog “Vodiča kroz galaksiju za autostopere”, čiji će se manje poznati esefčini detektiv uklopiti u ovogodišnju temu cosplay natjecanja – Cops & Robbers.

Kao središnji događaj ovogodišnjeg SFeraKona najavljena je Svečana skupština, u subotu, 14. svibnja, u okviru koje će se uručiti nagrade SFERA, najstarije hrvatske žanrovske nagrade te nagrade SFERICE, nagrade pobjednicima SFerinog dječjeg natječaja za najbolje literarne i likovne radove.

Dodijelit će se i posebna nagrada Zagrebačke zajednice tehničke kulture gradonačelniku grada Zagreba Milanu Bandiću.

Obožavatelji književnog serijala “Pjesma leda i vatre” i televizijske serije “Igre prijestolja” mogu posjetiti promociju najnovije knjige George R. R. Martina – “Svijet leda i vatre”, u nakladi Algoritma, bogato ilustrirani živopisni prikaz povijesti Sedam Kraljevina.

U okviru programa održat će se donosi ukupno 137 točaka predavanja, kvizova, natjecanja i igara, među kojima se posebno ističe LEGO robotska radionica.

Konvencija će ugostiti i inozemne sudionike, poput Wolfa von Wittinga koji će pričati o filk-u, posebnom glazbenom SF žanru kakav prakticiraju fanovi znanstvene fantastike i Martyne Miskiewicz i Michala Karzynskog, organizatora Pyrkona, najveće europske SF konvencije koje je ove godine okupila 40 tisuća posjetitelja Oni će govoriti o poljskoj SF sceni i razvoju LARP-a u poljskom SF fandomu.

Uz standardnu ponudu SFeraKonske igraonice u suradnji s Carta Magicom i Igranjem.org održat će se posebni Pathfinder program, Star Wars gaming te LARP maraton kreativnog kolektiva Terrible Creations sa šest napetih, humorističnih i zabavnih komornih igara.

SFera je zagrebačko društvo za znanstvenu fantastiku koje već 40 godina promiče fantastiku i znanstvenu-fantastiku u Hrvatskoj i domaće SF stvaralaštvo.

Komentiraj