FaH

SEZONA FILMSKIH NAGRADA: U nedjelju dodjela Zlatnih globusa

Holivudska sezona filmskih nagrada počinje u nedjelju dodjelom Zlatnih globusa, a stručnjaci zasad predviđaju da će ovo biti godina filma “Spotlight” i, napokon, Leonarda DiCaprija.

Zlatni globusi su filmske i televizijske nagrade Udruge stranih novinara u Hollywoodu (HFPA) i prvi su, iako relativno nesiguran, pokazatelj kome bi mogli otići Oscari, koji se ove godine dodjeljuju 28. veljače.
HFPA nagradu za najbolji film dijeli u dvije kategorije, za dramu i komediju.
“Povijesno, Globusi predvide 75 posto Oscara. To je kao neko ‘saslušanje’ prije velike odluke porote”, kaže filmski analitičar Tom O’Neil.
Prošle su godine “Odrastanje” i
“The Grand Budapest Hotel” osvojili nagrade za najbolju dramu i komediju, ali je Oscar za film godine pripao “Birdmanu”
Alejandra Gonzaleza Inarritua.
Zlatni globusi zato mnogo bolje predviđaju glumačke nagrade američke Akademije filmskih znanosti i umjetnosti.
“Carol”, drama o odnosu dviju žena pedesetih godina 20. stoljeća, ima nominacije za Globus u svim najvažnijim kategorijama, uključujući za režiju Todda Haynesa i ostvarenja
Cate Blanchett i Rooney Mare u kategoriji najbolje glumice.
Međutim, film “Spotlight” o istrazi Boston Globea kojom je otkriven skandal svećenika pedofila, u najbolji je poziciji, smatraju filmski znalci, uoči dodjele nagrade za najbolju dramu. Film o novinarstvu mogao bi imati posebnog utjecaja na članove HFPA-e koji glasaju za dobitnika.
Filmovi “Povratnik”, o nevjerojatnoj moći preživljavanja u neistraženoj američkoj divljini s Leonardom DiCaprijem, te “Soba” i “Pobješnjeli Max: Divlja cesta” mogli bi mu pomrsiti račune.

U kategoriji komedije najveći je favorit “Oklada stoljeća”, adaptacija
bestsellera Michael Lewis o investitorima koji su predvidjeli i iskoristili financijsku krizu 2007. do 2010., sa sjajnom glumačkom postavom koju čine Brad Pitt, Ryan Gosling, Steve Carell i Christian Bale.
Nagrada za najboljeg glumca, ako je vjerovati kladionicama, sigurno će u ruke Leonarda DiCaprija zahvaljujući moćnoj ulozi trapera Hugha Glassa u “Povratniku”.
“Svi misle da je ovo napokon njegova godina”, rekao je O’Neil.
DiCaprio ima dosad pet nominacija za Oscara, četiri za glumu i jedan za produkciju, i zasad je ostao kratkih rukava.

Kada su u pitanju televizijske nagrade, najviše se govori o serijama “Mr Robot”, o programeru i hakeru koji želi spasiti svijet, i “Narcos”, Netflixovoj seriji o životu legendarnog trgovca drogom Pabla Escobara.
Britanski komičar
Ricky Gervais, poznat po politički nekorektnim šalama, vraća se kao voditelj dodjele po treći put. Vodio je ceremoniju 2010. i 2012. i poslije se ispričavao svima koje je svojim šalama uvrijedio. Ove je godine to odlučio napraviti unaprijed.
“Pošto mogu predvidjeti budućnost, želim se ispričati za stvari koje ću izgovoriti na Zlatnim globusima idući tjedan”, poručio je na Twitteru 1. siječnja.
Dodjela Zlatnih globusa je u noći na ponedjeljak po srednjoeuropskom vremenu.

Komentiraj