Sever: “Inflacija nije ista za bogate i siromašne”

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever u utorak je za N1 govorio o inflaciji i energetskoj krizi. Poručio je da ćemo biti prisiljeni štedjeti jer nećemo imati otkud platiti, a većina ljudi dosad se odricala i bez ovakvog stanja.

Sever je dodao da više ne vide mnogo prostora za štednje. Najgore je to što su, ističe, primanja jako mala, odnosno mirovine i plaće su premale i za normalan život, a pogotovo u ovim uvjetima poskupljenima.

Naglasio je da će drastično poskupljenje hrane biti težak udar za umirovljenike, bolesne, nezaposlene, one koji imaju mala primanja, građane u ruralnim sredinama, samce. “Inflacija nije ista za bogate i siromašne kao što nije ista za nekoga u Njemačkoj i nekoga u Hrvatskoj. Oni koji imaju mali dohodak kod njih je udio troška hrane jako velik. Za siromašnije obitelji koje imaju medijalni dohodak i niže od toga ili nekoga tko ima minimalnu plaću njihov udio potrošnje hrane je veće od 40 posto. Tu je taj drastični udar jer većina troškova u kućanstvu je za hranu”, poručio je.

Smatra da se događaju neke spekulacije jer kad god se intervenira u PDV na području hrane rijetko se postignu krajnji učinci na pojeftinjenju artikala. “Mnogi love priliku ploviti u mutnom. Najmanje zaradi onaj koji prozvodi, najviše plati onaj koji kupuje, a posrednici najbolje žive od jednih i drugih”, rekao je za N1.

Za vaučere, kao mjere pomoći građanima, kaže da su dobri, ali obuhvaćaju uski krug građana. U uvjetima u kojima dolazi do drastičnih poskupljenja pogođen je, navodi, daleko široki krug, a ne samo dvadesetak posto siromašnih građana koliko ih je u Hrvatskoj. Obuhvat vaučera, kaže, treba proširiti i obratiti pozornost na blokirane i možda zaustaviti ovrhe kao i za vrijeme pandemije, trebalo bi privremeno spustiti PDV na struju.

“Pomoći građanima, ali i gospodarstvu da ti ulazni troškovi ne budu tako visoki”, rekao je i dodao da su plaće Hrvatskoj doista male. Kaže da se ciljano nude tako niske plaće jer već čekaju strani radnici za posao i onda kad netko pokuša dovesti svoju obitelj shvati da nema života pa odlaze kao i hrvatski radnici.

Pod krinkom inflacije događa se i da cijena nekog proizvoda ne padne, ali mu se smanji pakiranje ili se promijeni vrsta sastojaka, navodi. “Na različite načine netko doskoči tome kako će od nas povući što više novaca za manju kvalitetu i količinu”, rekao je Sever i zaključio da u ovom trenutku nema opasnosti od recesije u Hrvatskoj. “Turizam će to maksimalno pogurati i negativne stope u ovoj godini nećemo bilježiti”, poručio je.

Komentiraj