SEVER: “Ako Vlada prosvjetarima ne plati dane u štrajku, platit će ih sindikati”

Predsjednik Nezavisnih sindikata Krešimir Sever u petak je komentirao novi državni proračun, minimalnu plaću te se osvrnuo i na štrajk radnika u sustavu obrazovanja.

“Teško je reći da se iz ovog proračuna dadu iščitati bilo kakvi reformski zahvati. Ne sjećam se da je ijedna Vlada u izbornoj godini radila neki reformski proračun”, rekao je Sever o proračunu, kako prenosi N1.

“Ono što je činjenica jest da se u ovoj zemlji dugi niz godina donose proračuni, a da se sa socijalnim partnerima uopće ne razgovara dok ne budemo dovedeni pred gotov čin. Postoji i problem s plaćama zaposlenih u javnim i državnim službama, njihove plaće su definitivno premale”, dodao je.

Smatra da smanjenje doprinosa nikad nije dobro rješenje. Naglašava kako se ovdje neprekidno podilazi poslodavcima i sve se više pribjegava nekim neporeznim davanjima.

Osvrnuo se i na minimalne plaće te kazao kako nije istina da se poslodavce nije ništa pitalo kad se donosila odluka o minimalnoj plaći. “Formirana je radna skupina u kojoj su sudjelovali predsjednici sindikata, predstavnici poslodavaca i drugi dionici unutar koje se raspravljalo o minimalnoj plaći. Poslodavci nisu sami sebi spremni priznati da za plaće koje nude nitko ne želi doći raditi”, kazao je Sever.

Komentirao je i dogovor HDZ-a i HNS-a oko proračuna. “Kako bi moja mama rekla: Gdje se bikovi bodu, tamo trava ostane izgažena. Dogovarali su se oko toga da koalicija opstane pod svaku cijenu, a one koje se to ticalo ništa nisu pitali”, poručio je Sever.

Naglasio je i kako se plaće predsjednika sindikata financiraju isključivo iz članarina, a ne iz proračuna. Upitan što će se dogoditi ako bude donesena odluka da dani u štrajku neće biti plaćeni, Sever je kazao: “Dogodit će se da će sindikati iz svojih sredstava isplatiti sve te dane u štrajku. Sindikati su toliko snažni koliko su jaki štrajkaški fondovi”.

Komentiraj