Seuratovo ‘Nedjeljno poslijepodne na otoku La Grande Jatte’ se ubraja među najznačajnije slike 19. stoljeća

Georges Seurat bio je francuski slikar, najznačajniji predstavnik poentilizma. Njegova najznačajnija slika, ‘Nedjeljno poslijepodne na otoku La Grande Jatte’, ubraja se među najznačajnije slike 19. stoljeća.

Rođen je 2. prosinca 1859. u Parizu u dobrostojećoj obitelji. Njegov otac, Antoine Chrysostom Seurat, bio je pravni službenik iz Champagnea, a majka Ernestine Faivre bila je rođena Parižanka. Seurat se prvo školovao za kipara, a studirao je u Školi lijepih umjetnosti. Godinu dana je bio u vojsci u Brestu, a onda se vraća u Pariz. Posvetio se usavršavanju crtanja crno-bijelom tehnikom.

Kad je njegova slika odbijena za izlaganje u pariškom Salonu, okrenuo se prema neovisnim umjetnicima s kojima  osniva Salon neovisnih umjetnika. Tu se sprijateljio s Paulom Signacom, s kojim je dijelio iste ideje o poentilizmu. Tijekom ljeta 1884. započinje rad na svom najznačajnijem djelu – ‘Nedjeljno poslijepodne na otoku La Grande Jatte’, koje je dovršio 1886.

Kasnije se preselio u mirniji atelje, gdje je tajno živio s mladim modelom Madeleine Knobloch. S njom je 1890. dobio i sina. Dva dana prije smrti, Seurat svoje roditelje upoznaje sa svojom obitelji. Nedugo nakon Seuratove smrti, Madeleine rađa njihovo drugo dijete. Georges Seurat umire početkom proljeća 1891. Uzrok njegove smrti i danas je nepoznat, no pretpostavlja se da je preminuo od posljedica meningitisa, pneumonije, upale krajnika i/ili difterije.

Komentiraj