Seul zatvara barove i noćne klubove u strahu od novog vala zaraze

Seul je naredio zatvaranje barova i noćnih klubova zbog pojave novog žarišta bolesti, što izaziva bojazan od ponovnog širenja zaraze koja je dosad bila pod nadzorom.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in pozvao je stanovništvo na najveći mogući oprez pošto je ta država, koja je u veljači bila jedno od najvećih žarišta zaraze koronavirusom u svijetu, dobila brojne pohvale međunarodne zajednice zbog uspješne borbe protiv covida-19.

Više od 50 novih slučajeva zaraze povezuje se s 29-godišnjim muškarcem pozitivnim na koronavirus, koji je prošlog vikenda ‘obišao’ pet noćnih klubova i barova u Itaewonu, jednom od trendovskih dijelova Seula.

Zdravstvene vlasti strahuju od novih slučajeva zaraze. Naime, procjenjuje da je kroz spomenute prostore prošli tjedan prošlo oko 7200 osoba.

“Nemar može rezultirati naglim povećanjem broja zaraženih”, rekao je gradonačelnik Seula Park Won-soon, dodavši da će noćni klubovi i barovi biti zatvoreni do daljnjega. Sve osobe koje su u njima boravile pozvao je da se jave liječnicima.

Vlasti pokrajine Gyeonggi, koja graniči sa Seulom i broji 12 milijuna stanovnika, naredile su zatvaranje 5700 noćnih klubova i barova na dva tjedna, počevši od nedjelje.

Od 34 nova slučaja zaraze koronavirusom, koliko ih je u nedjelju prijavljeno u Južnoj Koreji, 24 su povezana sa slučajem zaraze u Itaewonu, podaci su korejskoga Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC).

Unatoč svemu Južna Koreja vraća se uobičajenom načinu života. Vlasti su u srijedu ublažile propis o fizičkom razmaku koji je na snazi bio od ožujka.

Novo žarište zaraze “trebalo bi podići svijest ljudi o tomu da se takvo nešto može dogoditi bilo kada, čak i za vrijeme faze stabilizacije”, rekao je Moon u nedjelju.

Komentiraj