Ilustracija: EPA/SONG KYEONG-SEOK/POOL

Seul i Washington počeli manevre, Pjongjang prijeti nuklearnim udarom

Deseci tisuća južnokorejskih i američkih vojnika počeli su u ponedjeljak manevre simulirajući sjevernokorejski napad, na što je Pjongjang odgovorio prijetnjama preventivnog nuklearnog udara.

Godišnji manevri Ulchi Freedom, tijekom dva tjedna, prvenstveno su simulacija na računalu, ali svejedno mobiliziraju 50.000 Južnokoreanaca i 30.000 Amerikanaca.

Svake godine izazivaju porast napetosti na poluotoku. Ove godine do njih dolazi u razdoblju vrlo jake međukorejske napetosti.

Sjeverna Koreja nekoliko je mjeseci testirala rakete i izvela četvrti nuklearni pokus u siječnju te neki stručnjaci ocjenjuju da međukorejski odnosi nisu bili tako napeti od sedamdesetih godina.

Nervoza je pojačana nedavnim valom bijega Sjevernokorejaca iz zemlje, među kojima je najupečatljiviji zamjenik sjevernokorejskog veleposlanika u Londonu koji je prošli tjedna s obitelji prebjegao u Južnu Koreju..

U ponedjeljak je južnokorejska predsjednica Park Geun-Hye upozorila na opasnost od sjevernokorejskog odgovora nakon tih slučajeva.

Washington kao i Seul tvrde da je njihov cilj manevara čisto obrambeni. No, Pjongjang ih smatra provokacijom.

U priopćenju Korejska narodna vojska objavila je da su postrojbe smještene na granici “potpuno spremne za odmazdu u smislu napada upozorenja na sve umiješane ofenzivne neprijateljske snage”.

Komentiraj